« takaisin

Taloyhtiön putkiremontin vaiheet

Putkiremontti, viralliselta nimeltään linjasaneeraus, on ajankohtainen putkien palveltua 30–60 vuotta. Putkiremontti voidaan taloyhtiössä jakaa kolmeen vaiheeseen: valmistelu, suunnittelu ja toteutus. Tässä blogissamme kerromme, mitä näissä vaiheissa tapahtuu ja mitä niissä kannattaa ottaa huomioon.

Taloyhtiön putkiremontin vaiheet


Putkiremontin valmisteluvaiheessa kartoitetaan taloyhtiön tilannetta ja tarvetta remontille

Taloyhtiössä tehtävällä osakaskyselyillä voidaan kartoittaa pesutilojen ja putkiston kuntoa. Onko esiintynyt vuotoja, tukoksia tai jotain muuta poikkeavaa? Putkiston kuntotutkimus antaa yksityiskohtaisen kuvan nykytilanteesta ja korjaustarpeista. Kunnossapitotarveselvityksestä käy ilmi muut suunnitteilla olevat remontit viiden vuoden ajalle. Putkiremontin yhteydessä voi olla viisasta tehdä muitakin korjauksia esimerkiksi sähköverkkoon tai ilmanvaihtoon. Näiden tietojen pohjalta isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus päättävät tulevat toimet.

Lopullinen päätös putkiremontista, alustavasta budjetista ja aikataulusta tehdään yhtiökokouksessa, johon kaikkien osakkaiden kannattaa osallistua.  Tämän jälkeen hallitus aloittaa hankesuunnittelun. Jos putkiremontti on todettu ajankohtaiseksi, on aika palkata hankesuunnittelija, joka on LVI-alan ammattilainen tai rakennuttajakonsultti. Hankesuunnitelma on alustava suunnitelma remontista. Sen perusteella päätetään korjausmenetelmä, remontin sisältö ja laajuus. Myös koko projektia vetävä asiantunteva projektipäällikkö kannattaa palkata tässä vaiheessa. Projektipäällikkö edustaa taloyhtiötä ja tekee päätöksiä taloyhtiön etua ajatellen.

Suunnittelu on tärkeää putkiremontin onnistumisen kannalta

Suunnitteluvaiheessa etsitään hankesuunnitelman pohjalta remontin toteuttajat, suunnitellaan remontin aikataulutus ja tehdään tarjouspyyntöjä. Suunnittelun tekee isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen valitsema suunnittelija. Seuraavaksi valitaan urakoitsija. Suunnittelijaa ja urakoitsijaa valitessa kannattaa tutustua yrityksen taustoihin sekä vakuutuksiin ja referensseihin aiemmista kohteista. Usein myös isännöitsijöillä on tietoa hyvistä tekijöistä. Jos alueella on muita samanikäisiä taloja, kannattaa pohtia ryhmäkorjausta, jolloin useampi taloyhtiö tulee jakamaan kustannuksia.

Luotettavan urakoitsijan löydyttyä on aika tehdä urakkasopimus. Sopimuksessa sovitaan yksityiskohtaisesti työn sisältö, aikataulu, vastuuhenkilöt, kustannukset, takuu ja laatuvaatimukset. Huomioi että lisä- ja muutostyöt on hinnoiteltu selkeästi. Myös viivästyssakot ja mahdollisten riitojen ratkaisumenettelyt kannattaa kirjata sopimukseen. Lisää putkiremontin kustannuksista voit lukea täältä.

Toteutusvaiheessa alkaa tapahtua

Putkiremontin toteutusvaiheessa remonttimiehet saapuvat paikalle. Putkiremontin aikana asunnossa ei voi välttämättä asua, joten väliaikainen asunto on hyvä hankkia ajoissa. Putkiremontin kesto riippuu valitusta menetelmästä ja remontin laajuudesta. Yleensä remonttiin menee 6–12 viikkoa yhden asunnon osalta. Urakoitsija antaa ohjeet kodin suojaukseen. Alueet, joissa urakoitsija työskentelee kuuluvat urakoitsijan suojattaviksi. Arvokkaimmat kalusteet ja esineet kannattaa viedä vaikka väliaikaiseen varastoon, sillä remonttipölyä tulee väistämättä ja siltä voi olla vaikea suojautua sataprosenttisesti.

Kun remontti on valmis, suoritetaan vastaanottotarkastus. Tässä vaiheessa jokaisen osakkaan on tärkeää tarkastaa työn jälki ja kirjata ylös mahdolliset virheet ja puutteet, jotta urakoitsija osaa korjata ne kuntoon. Yleensä putkiremontin takuuaika on kaksi vuotta. Jos huomaat remontin jälkeen jotain poikkeavaa esimerkiksi veden laadussa tai vuotokohtia, ilmoita niistä huoltoyhtiölle ja isännöitsijälle.

Lue myös vinkit, kuinka kannattaa valita urakoitsija taloyhtiön remontteihin

 

Lähteet:

Ympäristöministeriö

Kiinteistölehti

 

Lue lisää aiheesta