« takaisin

Timantinkova bisnesidea? Näin rahoitat alkavan yritystoiminnan

Onko sinulla huippu liikeidea ja liiketoimintasuunnitelma tehtynä, mutta epäröit yrittäjäksi ryhtymistä, koska säästötili näyttää nollaa? Ei huolta, voit rahoittaa alkavaa yritystoimintaa monella erilaisella rahoituksella. Loistavan yritysidean ei siis kannata antaa kaatua rahoituksen puutteeseen, sillä yrittämisestä innostuvalle on tarjolla moninaisia vaihtoehtoja.

Timantinkova bisnesidea? Näin rahoitat alkavan yritystoiminnan

Haastattelin rahoitusalan ammattilaista Tarja Pitkästä. Pitkäsellä on yli 25 vuoden kokemus kansainvälisten yritysten rahoitusasioiden hoitamisesta sekä yritys- että pankkimaailman näkökulmasta. Viime vuosina hän on tukenut pk-yrityksiä rahoitusasioissa. Pitkäsen perustama yritys Whynot Grow Oy tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaista tukea rahoitusjärjestelyissä ja rahoitusasioiden hoitamisessa. Yrityksen tavoite on auttaa mahdollisimman montaa yritystä löytämään liiketoiminnan kasvun mahdollistavia rahoitusratkaisuja.

Rahoituksen etsiminen ei ole yksikertaista, sillä niihin vaikuttavat esimerkiksi tavoitteesi. Tähtäätkö kotimaan vai ulkomaan markkinoille? Asuinpaikallasi on myös merkitystä, sillä osa rahoituksista on suunnattu maakuntien yrityksille.

Mitä rahoitusvaihtoehtoja on, jos tähtää kotimaan markkinoille?

Te-keskuksen myöntämä starttiraha on tarkoitettu turvaamaan yrittäjän elämistä yrityksen alkuvaiheessa. Starttirahaa voi kuitenkin saada vain 18 kuukauden ajan, jonka aikana yritys täytyy saada kannattavaksi.

ELY-keskus tarjoaa konsultointiapua kasvukeskusten yrityksille sekä maakuntien yrityksille perustamistukea ja investointitukea suoraan tai Leader-ohjelmien kautta. Rahoitus on harkinnanvaraista ja eri rahoitusmalleissa on erilaisia edellytyksiä, jotka yrityksen tai hankkeen on täytettävä, jotta rahoitusta voi saada. Yritykset voivat hakea rahoitusta oman alueen ELY-keskuksesta.

Finnveralla on useampi tuote: Yrittäjälaina ja Finnvera-laina, sekä pankkilaina Finnveran alkutakauksella ja tililimiitti pankista Finnveran takauksella. Yrittäjälaina poikkeaa muista lainoista siinä, että se on yrittäjän henkilökohtainen laina. Sillä voidaan rahoittaa sijoituksia yrityksen osakepääomaan. Finnvera-laina on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille kotimaisten rakennus-, kone- ja laiteinvestointien, energia- ja ympäristöhankkeiden, käyttöpääomatarpeiden sekä erilaisten omistusjärjestelyjen rahoittamiseen. Alkutakaus auttaa alkavaa yrittäjää saamaan rahoitusta pankista Finnveran toimiessa valtaosin lainan takaajana.

Business Finland rahoittaa kansainvälisille markkinoille pyrkiviä yrityksiä

Kansainvälisille markkinoille pyrkivä yritys voi hyötyä Business Finlandin tuotteista, kuten Innovaatiosetelistä, Tempo-rahoituksesta ja Tuotekehitysavustuksesta tai -lainasta. Maakunnissa sijaitsevat yritykset voivat lisäksi hakea ELY-keskusten rahoituksia, kuten perustamistukea, kehittämisavustusta ja investointitukea. Kansainvälisille markkinoille tähtäävät yritykset kiinnostavat myös sijoittajia, jolloin voi hakea sijoittajarahaa enkelisijoittajilta tai alkuvaiheen pääomasijoittajia. Jos markkinoille pyritään valmiin tuotteen kanssa myös joukkorahoitus voi olla sopiva vaihtoehto.

Kysy rohkeasti neuvoa rahoitusta myöntäviltä tahoilta ja rahoitusalan ammattilaisilta.

Kurkkaa täältä myös vinkkimme yrityksen perustamiseen.


Lue lisää aiheesta