« takaisin

Suunnittelu ja mittaaminen ovat markkinoinnin parhaat kaverit

Pienellä yrityksellä ei yleensä ole suuria resursseja markkinointiin, joten on tärkeää suunnitella tarkasti, mihin pieni markkinointibudjetti ja arvokas työaika käytetään. Suunnitelman toteutumista kannattaa myös seurata mittaamalla markkinoinnin tuloksia. Näin saadaan selville, toimivatko markkinointitoimenpiteet vai täytyykö suunnitelmaa jotenkin muokata, jotta asetetut tavoitteet saavutetaan. Tästä blogitekstistä löydät vastauksia, kuinka teet pienyrityksen markkinointisuunnitelman ja kuinka mitata markkinointia.

Suunnittelu ja mittaaminen ovat markkinoinnin parhaat kaverit

Markkinointisuunnitelma yrittäjän avuksi

Markkinointia kannattaa suunnitella pidemmällä aikajänteellä ja pilkkoa sitten iso kokonaisuus pienempiin osiin. Onnistuneen markkinointisuunnitelman avulla markkinointitoimenpiteet ovat yrityksen arvojen mukaisia ja tavoitteellisia. Yhtenäinen linja kaikissa kanavissa ja toimenpiteissä on helpompi säilyttää, jos suunnitteluvaiheeseen on panostanut kunnolla aikaa. Kun yritykselleen on tehnyt kerran hyvän markkinointisuunnitelman, sen päivittämiseen ei mene läheskään niin kauan aikaa kuin aina tyhjältä pöydältä aloittaessa.

Pienyrittäjälle yleensä riittää melko yksinkertainen suunnitelma, jonka tekemiseen ei mene viikkotolkulla aikaa ja jota on helppo muokata. Suunnitelmaa voit alkaa tekemään vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: 

  1. Mitkä ovat yrityksesi arvot ja liiketoiminnalliset tavoitteet?
  2. Keitä asiakkaasi ovat?
  3. Minkälaisena näet yrityksesi persoonan ja äänensävyn?
  4. Mitä markkinointikeinoja ja kanavia kannattaa käyttää?
  5. Ketkä ovat kilpailijoitasi ja mitä kilpailuetua juuri sinulla on kilpailijoihisi nähden?
  6. Paljonko aikaa ja rahaa olet valmis käyttämään markkinointiin?

Kysymyksiin vastaaminen ei välttämättä ole ihan helppoa, joten pohdintaan ja taustatyöhön kannattaa varata reilusti aikaa. Suunnitelmaa päivitetään ajan mittaan, joten sen ei tarvitse olla heti alkuun täydellinen. Lyhyt ja puutteellinenkin suunnitelma on parempi kuin ei mitään.

Mittaa markkinointia, jottet heitä rahaa hukkaan

Markkinointiin kuluu euroja joko rahana tai työaikana, useimmiten molempina. Jotta tietäisi, mihin kannattaa aikansa ja rahansa sijoittaa, kannattaa markkinoinnin tuloksia mitata. Näin saat selville, mihin kanaviin kannattaa panostaa.

Seuraamalla useampaa mittaria saat yleiskuvaa, mitkä kanavat, sisällöt ja kampanjat toimivat yrityksesi halutulle yleisölle. Pienyrittäjällä on harvoin varaa palkata markkinointiin vakituista ulkopuolista tekijää. Oman ajan käyttö ja eurot kannattaa optimoida parhaiten tuottaviin markkinointitoimenpiteisiin, jotka saat selville eri mittareita seuraamalla.

Verkossa asiakkaiden liikkeitä pystyy tarkasti seuraamaan analytiikkatyökaluilla kuten Google Analyticsilla. Palvelussa voit muun muassa tutkia sivuilla kävijöiden polkuja, mistä minne kävijät klikkailevat, kuinka kauan he sivuillasi viihtyvät ja mistä asiakkaat sivuillesi tulevat. Verkkosivua voi kehittää ja optimoida analytiikan pohjalta jatkuvasti. 

Mittaa Facebook-kampanjoiden onnistumista

Sosiaalisen median palveluissa markkinoinnista saa paljon dataa palvelun sisällä. Esimerkiksi Facebook kokoaa mielenkiintoisia raportteja kuluneesta mainoskampanjasta. Markkinointiarkkitehti Antti Leino Avidlylta neuvoo, mitä mittareita kannattaa valita Facebookissa.

– Facebook-kampanjoissa kannattaa mitata, kuinka paljon Facebookista tulee liikennettä yrityksen sivuille. Facebook-mainonnassa klikkisuhdeprosentti on tärkeä mittari. Myös Facebook-sivujen kautta tulevien yhteydenottojen määrää kannattaa seurata. Fanit, tykkäykset ja kommentit harvoin ovat korrelaatiossa myynnin kanssa, mutta toki niitä kaikkia tulee silti pitää silmällä, Leino sanoo. 

Minkälainen markkinointikampanja toimii

Vuosikymmeniä markkinoinnin saralla työskennellyt Leino on toteuttanut asiakasyrityksille satoja markkinointikampanjoita. Leino kertoo mitkä kampanjat ovat olleet toimivia lähiaikoina. Facebookissa toimivat hyvin arvonnat, joissa julkaisusta on tarkoitus tykätä ja sitä on tarkoitus kommentoida. Niiden avulla postaus leviää ja saa paljon näkyvyyttä.

– Tältä vuodelta suosituin kampanja lienee ollut Värisilmän Facebook-mainos, jossa arvottiin ilmaisia tapetteja. Suomen Punaisen Ristin Tapaturmapäivän miehille kohdistettu mainonta muun muassa remontoimisen vaaroista vetää myös käyttäjiä tekemään omaa tapaturmatestiä.

Ennen Facebook-mainoskampanjan käynnistämistä kannattaa päättää, mitä kampanjalla tavoittelet: haluatko nettisivuillesi enemmän kävijöitä, ihmisten lataavan e-kirjan, klikkaavan tarjoussivustolle tai jotain muuta. Tavoitteen määrittäminen on yhtä tärkeää kuin budjetin määrittäminen. Markkinointisuunnitelma auttaa yksittäisten kampanjoiden tavoitteiden ja budjetin suunnittelussa. 

Lue myös vinkit yrittäjän somemarkkinointiin

 

Lähteet:

Mari Nokkonen-Pirttilampi: Pienyrittäjän markkinointiviestinnän käsikirja

 

 

Lue lisää aiheesta