« takaisin

Ideasta yrityksen perustamiseen

13.11.2018

Onko sinulla mahtava liikeidea ja harkitset vakavasti oman yrityksen perustamista? Yritysidean hiomiseen ja valmisteluihin kannattaa käyttää aikaa. Onneksi tietoa on paljon saatavilla monilta tahoilta, kunhan sitä vain osaa etsiä oikeista paikoista. Kokosimme tähän postaukseen yhdeksän vinkkiä, joita noudattamalla siirryt ideointivaiheesta yrityksen perustamiseen.

ideasta yrityksen perustamiseen 1. Varaa aika oman kaupungin Uusyrityskeskukseen.

Uusyrityskeskuksen ammattilaiset neuvovat ilmaiseksi liikeidean kehittämisessä, liiketoimintasuunnitelman ja rahoituslaskelmien tekemisessä.

2. Testaa yritysideaasi ulkopuolisen ammattilaisen kanssa.

Valmistaudu tapaamiseen kirjaamalla ylös, mitä yrityksesi tarjoaa, kenelle ja miten palvelu toteutetaan. Esimerkiksi ideana on tehdä taukojumppasovellus it-alojen toimistotyöntekijöille ja mobiilisovellus tuotetaan it-partnerin avulla.

3. Idealle kannattaa tehdä ns. mummo/pappatestaus.

Kerro isovanhemmillesi tai jollekin muulle iäkkäämmälle ihmiselle, mitä yrityksesi tulee tekemään. Voit saada yllättäviä kysymyksiä, jotka auttavat hiomaan yrityksen ydinsanomaa ja tekemään siitä ymmärrettävän myös asiaan perehtymättömille ihmisille.

4. Liiketoimintasuunnitelma on kaiken lähtökohta.

Suunnitelma laittaa sinut miettimään asiakaskuntaasi, omia kykyjäsi yrittäjyyteen sekä yrityksen hinnoittelua ja rahoitusta. Rahoitus-, kannattavuus- ja myyntilaskelmat kannattaa tehdä mahdollisimman tarkasti heti alkuvaiheessa.

5. Yritysmuodon valintaan voi mennä tovi.

Mieti ratkaisuasi myös pidemmällä aikavälillä, haluatko yritykseen esimerkiksi kumppanin tai sijoittajan jossain vaiheessa. Tällöin osakeyhtiö on hyvä vaihtoehto. Toiminimi on helpoin ja edullisin vaihtoehto pienyrittäjälle.

6. Selvitä ja hanki tarvittavat luvat hyvissä ajoin.

Selvitä, onko yritystoiminta on luvanvaraista, esim. anniskeluoikeudet vaativaa.

7. Rahoitusta voi hakea monelta taholta.

Finnveralta, pankeilta tai Business Finlandilta voi saada rahoitusta, mutta yleisin rahoitusmuoto on Te-keskuksen myöntämä Starttiraha. Yritystä ei saa rekisteröidä rekistereihin ennen starttirahapäätöstä. Starttirahan tarkoitus on turvata yrittäjän henkilökohtainen elämä yrittämisen alkumetreillä.

8. Hio myyntipuheesi timanttiseksi.

Tämä vaatii asioiden tiukkaa tiivistämistä. Pyri siihen, että osaat yhdellä tai kahdella lauseella kertoa, mitä ja kenelle tarjoat ja minkä ongelman tuotteesi tai palvelusi ratkaisee. Niin sanottu hissipuhe on jokaiselle yrittäjälle yhtä tärkeä kuin y-tunnus. Hissipuhetta kannattaa testata monella ihmisellä ja päivittää ajan kuluessa.

9. Osaava tilitoimisto on yrittäjän ystävä.

Etsi sopiva tilitoimisto vaikkapa Zeckit-hausta.

Ps. Jos harkitset yhteistyötä toisen yrittäjän kanssa, kannattaa yrityksen taustat tarkistaa huolellisesti.


Lue lisää aiheesta