« takaisin

Ammattilainen avuksi unelmien pihan suunnitteluun

24.4.2020

Kevään tullen on aika suunnata katse pihalle ja puutarhaan. Jos pihasi kaipaa päivitystä ja uusia istutuksia, mutta kasvit ja kukat eivät ole tuttuja, kannattaa neuvoja kysyä puutarha-alan ammattilaiselta. Ammattilainen osaa neuvoa, mitä pihaan voi istuttaa ja mitkä lajikkeet voisivat pärjätä pihan erityispiirteet huomioiden.

Espoolainen puutarha-alan yrittäjä Liisa Hämäläinen on pyörittänyt puutarha- ja kukka-alan yritystä noin kymmenen vuoden ajan. Nykyisin yritys kulkee nimellä Home in Garden Oy. Yritys työllistää kivi- ja puurakentamista tekeviä floristeja, puutarhureita ja puutarhan rakentajia. Yhteistyökumppanina olevan maaurakoitsijan kanssa hoituvat isommatkin urakat. Hämäläinen kertoo, miten pihan suunnittelussa ja kohentamisessa voi lähteä liikkeelle.

Pihan päivitys kesäkuntoon

Neuvot kukoistavaan kukkapenkkiin

Kukkapenkki kannattaa tehdä perusteellisesti pohjustusta myöten, jolloin siitä on iloa moneksi vuodeksi eteenpäin. Kukoistamaan kukkapenkki alkaakin usein vasta muutaman kesän jälkeen, kun monivuotiset kasvit kuten perennat ja muut kukat ovat päässeet juurtumaan ja kasvaneet täyteen loistoonsa. Jos haluat kukkapenkin olevan hyvännäköinen ympäri vuoden, keijunkukat ja havut ovat hyviä vaihtoehtoja.

 Kukkapenkissä tulee olla hyvää, rikkaruohotonta multaa. Jos pihassa kasvaa rikkaruohokasveja kuten metsäkortetta tai voikukkaa, ne täytyy poistaa juurineen ennen kukkapenkin tekoa. Istutuksien pohjalla käytetään erilaisia kankaita, joista juurenestokangas on paras vaihtoehto. Se on aika työläs asentaa, mutta pitää rikkaruohot poissa parhaiten, Hämäläinen neuvoo.

Kukkapenkkiä kannattaa välillä lannoittaa ja syksyllä pihalta haravoituja lehtiä voi hyvin hyödyntää kukkapenkin hoidossa. Lehtien mukana tulevat madot pitävät maan kuohkeana. Kukkapenkkiä ei kannata siistiä paljaaksi, vaan mieluummin pitää pieni lehtikerros, jotta madoilla on hyvät oltavat.

Talon seinää vasten ei kannata istuttaa mitään, sillä salaojien ja talo rakenteiden kannalta multaiset maat ja kasvit voivat aiheuttaa pidemmällä aikavälillä vahinkoa talon rakenteille tai julkisivuun. Jos kuitenkin haluaa kasveja myös talon seinustalle, istutukset voi laittaa ruukkuihin. Kauniita ruukkuja on saatavilla paljon ja niissä istutuksia voi helposti muuttaa mieltymysten mukaan.

Ammattilainen apuun pihaa suunnitellessa

Jos haluat puutarhaasi kukkaistutuksia isompaa muutosta, on hyvä aloittaa puutarhan katselmoinnista.

 Ensin piha kannattaa katselmoida läpi alan ihmisen kanssa, ettei panosteta tuhansia euroja suunnitelmaan, joka ei välttämättä ole edes toteutettavissa. Kannatan alkuun melko suurpiirteistä suunnitelmaa. Sitä sitten muokataan sen mukaan, mitä pihalla tulee vastaan esimerkiksi maaperässä tai kasvustossa, Hämäläinen sanoo.

Pihan kartoituksessa tarkastellaan, minkälainen maa pihassa on ja kuinka syvälle istutusaluetta voi kaivaa. Jos maakerrosta on vähän, voi pihaan istuttaa vain kevyttä kasvillisuutta, kuten sipulikasveja. Pihan valo ja varjopaikat kartoitetaan, jotta kasveille löytyy optimaaliset kasvupaikat niiden viihtyvyyden mukaan. Kaikki kasvit eivät esimerkiksi viihdy suorassa auringonvalossa. Kun ammattilainen on tehnyt pihan pohjustus- ja istutustyöt, puutarhan ylläpito on helppoa ja piha pysyy kauniina vuodesta toiseen.

Pienen budjetin piharemontti

Jos budjetti pihan ehostamiseen on pieni, ruukkukasveilla saa pihaan eloa helposti. Pensaat ovat myös melko edullisia ja niillä pystyy täyttämään helposti ja näyttävästi isompiakin alueita. Pieni pensas voi kasvaa muutamassa vuodessa hyvinkin isoksi.

 Budjetin ollessa pieni suosittelen tekemään pihaa alue kerrallaan. Tärkeintä on tehdä pohjatyöt kunnolla, jotta rikkaruohokasvit eivät pilaa istutuksia. Sitten seuraavana vuonna voi jatkaa seuraavan alueen parissa ja niin edelleen. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, Hämäläinen vinkkaa.

Kysy rohkeasti referenssejä

Pihaurakoitsijaa valitessa halvin vaihtoehto voi houkutella tarjousten joukossa, mutta se ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

 Kannattaa tutkia yrityksen referenssejä ja asiakasarvioita, jotta varmistuu yrittäjän ammattitaidosta. Jos piha on pohjustettu ja tehty huonosti, sitä ei pysty enää korjaamaan, vaan kaikki pitää aloittaa ihan alusta. Silloin alkuperäinen budjetti voi hyvinkin triplaantua. Hyvin tehty pohjatyö on tärkeintä ja se, että rikkakasvit ja huono maa-aines on viety pois, jotteivat ne pääse pilaamaan istutuksia, Hämäläinen sanoo.

Sopivia yrityksiä pihan kunnostukseen voit etsiä vaikkapa Zeckit-palvelusta, josta löydät kaikkien Suomen yritysten taustatiedot ja asiakasarviot.

Ps. Piharemontista voit saada myös kotitalousvähennystä, lue lisää alta!

Lue lisää kotitalousvähennyksestä


Lue lisää aiheesta