« takaisin

Luotettava Kumppani: toimi näin jos kohtaat maksuvaikeuksia

19.3.2020

Suomen hallitus kertoi 16.03.2020 ottavansa käyttöön valmiuslain ja siihen liittyvien poikkeustoimien yhteydessä ottavansa käyttöön toimia, joilla pyritään estämään poikkeusolojen aiheuttama yritysten konkurssiaalto. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni kertoi tiedotustilaisuudessa, että kaikki mahdollinen tehdään talouden haittojen minimoimiseksi ja yritysten rahoituksen turvaamiseksi.


Vastuu Group seuraa aktiivisesti hallituksen ja eri viranomaisten valmiuslain ja muun lainsäädännön perusteella tekemiä päätöksiä.

Verohallinto:

Verohallinnon sivuilta löytyy päivittyvä kooste, miten koronatilanne vaikuttaa veroasioiden hoitamiseen:

  • 25.3.2020 alkaen helpotetut ehdot maksujärjestelylle, maksuajan pidennys, koron alentaminen
  • ohjeet ennakkoverojen muuttamiselle

Valtiovarainministeriö:

Valtiovarainministeriön sivuilla on tiedotettu Verohallinnon keventävän maksujärjestelyjen ehtoja, ja valtiovarainministeriö valmistelee alempaa viivästyskorkoa maksujärjestelyyn kuuluville veroille. Muutokset ovat määräaikaisia.

Luotettava Kumppani -palvelun tulkintasäännöt itsessään eivät muutu, mutta jo päätetyt ja tulevat yritysten tukitoimet voivat vaikuttaa seuraaviin raportille päivitettäviin tietoihin Verohallinnon, eläkevakuutusyhtiöiden ja vastaavien tahojen tekemien tulkintojen kautta:

  • VEROVELAT: Koronavirusepidemian takia on tarkoitus lieventää maksujärjestelyn ehtoja ja alentaa maksujärjestelyyn kuuluvien verojen viivästyskorkoa.
  • mahdollisuus eläkevakuutusmaksujen maksuaikojen pidentämiseen jopa kolmella kuukaudella tarkoittaa, että TyEL-vakuuttaja ei tulkitse eläkemaksujen jääneen maksamatta, jos niille on annettu pidempi maksuaika.

Pyrimme tällä hetkellä selvittämään, miten tässä uudessa tilanteessa toimitaan, jotta negatiiviset vaikutukset yrityksiin voidaan tämän poikkeustilanteen vuoksi minimoida.

Selvitämme asiaa nyt Etelä-Suomen Aluehallintoviraston (AVI), eläkevakuutusyhtiöiden ja Verohallinnon kanssa. Teemme kaikkemme, jotta meidän toimintamme kautta voidaan helpottaa yritysten tilannetta tässä poikkeustilanteessa. Seuraamme aktiivisesti valtiovallan päätöksiä asiassa ja miten niitä tullaan toteuttamaan käytännössä.

Luotettava Kumppani -raportin tulkinta tulee noudattamaan valtiovallan ja viranomaisten asiassa tekemiä päätöksiä. On huomioitava, ettemme julkaise raportilla omia tulkintojamme siitä, onko yrityksellä erääntynyttä järjestelemätöntä verovelkaa tai muuta velkaa, vaan raportilla tiedot julkaistaan sen sisältöisenä kuin Verohallinto tai vastaava tiedonlähde on sen meille välittänyt – aivan kuten ennenkin.

Tilaajien olisi tärkeää ottaa huomioon tässä muuttuneessa ja poikkeuksellisessa tilanteessa se, että raportilla oleva ”selvitettävää”-merkintä ei ole mikään kielto tehdä sopimusta sopimuskumppanin kanssa vaan kehotus selvittää tarkemmin onko sopimuskumppanilla tarkoitus täyttää sopimuspuolena ja työnantajana lakisääteisiä maksuvelvoitteitaan. Raportilla oleva ”selvitettävää”-merkintä ei ole myöskään mikään automaattinen peruste jättää maksamatta tehdystä tai sovitusta työstä lähetettyjä laskuja.

Luotettavat Kumppanit, älkää epäröikö ottaa meihin yhteyttä mieltä askarruttavissa asioissa!

Lisätietoja: Johannes Albäck, COO, johannes.alback@vastuugroup.fi, 0407536788