« takaisin

Veronumerorekisterin päivitys – ketkä rekisteristä poistetaan ja miksi?

veronumero rekisterin päivittäminen

Viime vuosien aikana jokainen rakennusalan työntekijä on vähintäänkin kuullut Verohallinnon ylläpitämästä rakennusalan julkisesta veronumerorekisteristä – tuttavallisemmin veronumerorekisteristä. Yksi veronumerorekisterin ominaisuuksista ollut se, että merkintää rekisteriin tarvitsee pyytää vain kerran. Rekisteristä on voitu poistaa henkilöitä näiden omasta pyynnöstä, mutta jos et pyydä, olet ja pysyt siellä.

Tämä on johtanut Verohallinnon näkökulmasta erikoiseen tilanteeseen: vuoteen 2018 mennessä veronumerorekisteriin oli merkitty puolitoista miljoonaa henkilöä. Rakennusalalla arvioidaan Suomessa työskentelevän joitain satojatuhansia henkilöitä, joten erotus oli melkoinen.

Veronumerorekisteriin on jäänyt roikkumaan esimerkiksi rakennusalalla vain käväisseitä opiskelijoita ja kesätyöntekijöitä, alanvaihtajia sekä eläkeläisiä. Niiden lisäksi rekisteristä löytyy henkilöitä, jotka eivät eläessään olleet tehneet rakennusalan töitä, mutta joiden työnantajat ovat kokeneet helpommaksi ilmoittaa koko henkilöstönsä veronumerorekisteriin erottelematta henkilöstön joukosta rakennustöitä tekevät henkilöt.

Ajantasainen veronumerorekisteri helpottaa rakennusalan valvontaa

Rakennusalan veronumerorekisterin tarkoituksena on valvoa rakennusalalla toimivien työntekijöiden ja työantajien verotukseen liittyviä velvollisuuksia sekä henkilötunnisteiden oikeellisuutta. Lyhyesti sanottuna veronumerorekisteri on tärkeä osa harmaan talouden torjuntaa. Kun veronumerorekisterin henkilömäärä vuosien varrella kasvoi yli neljäsosaan koko Suomen väestön määrästä, sen käytettävyys valvonnan välineenä alkoi olla koetuksella. Vuonna 2018 voimaan astui Euroopan yleinen tietosuoja-asetus, jota Verohallinnon on veronumerorekisterin osalta noudatettava. Myös tästä syystä veronumerorekisterin tietojen pitää olla ajan tasalla.

Vuoden 2018 aikana veronumeroa käsittelevään lakiin Verohallinnolle lisättiin oikeus poistaa veronumerorekisteristä henkilöitä, jotka eivät sinne enää kuulu. Verohallinto käyttää oikeuttaan ensimmäistä kertaa kevättalvella 2019, kun helmikuun lopulla veronumerorekisteristä poistetaan 900 000 henkilöä.

Kuka rekisteristä poistetaan ja kuka sinne saa jäädä? Merkitseväksi tekijäksi otettiin se, onko työntekijän tietoja ollut Verohallinnolle lähetetyillä työntekijäilmoituksilla viimeisen kahden vuoden aikana. Jos työntekijän tietoja ei ole näkynyt näillä raporteilla, Verohallinto poistaa henkilön tiedot rekisteristään 28.2.2019.

Mitä tietojen poistaminen veronumerorekisteristä käytännössä tarkoittaa?

Jos olet työskennellyt rakennusalalla velvollisuudentuntoisen päätoteuttajan työmaalla vuonna 2017 tai sen jälkeen, veronumerorekisterin päivitys ei koske tietojasi. Jos tietosi ovat näkyneet työntekijäraporteilla viimeisen kahden vuoden aikana, Verohallinto tunnistaa sinun olevan veronumerorekisteriin kuuluva rakennusalan työntekijä ja voit jatkaa arkeasi normaalisti.

Jos tietosi on merkitty veronumerorekisteriin, mutta sinua ei ole syystä tai toisesta viimeiseen kahteen vuoteen näkynyt työntekijäilmoituksilla, tietosi poistetaan rekisteristä. Verohallinto ei ilmoita tästä erikseen, eli asia voi tulla ikävänä yllätyksenä työmaan portilla jonain maaliskuisena aamuna. Voit helmikuun päivityksen jälkeen tarkistaa täältä, kuulutko edelleen rekisteriin. Jos et, voit ilmoittautua sinne normaalisti uudelleen. Veronumerosi ei muutu.

Onko käytössäsi Tilaajavastuun Ilmoita-palvelu ja Valttikortti? Käythän vahvistamassa yrityksesi työsuhdetiedot ajan tasalle, niin ilmoitamme tietonne tarpeen tullen takaisin veronumerorekisteriin. Lue lisää täältä.


Lue lisää aiheesta