« takaisin

Valttikort – vad är det?

Vad är Valttikort? .jpg

Om du arbetar på en byggarbetsplats har du säkert märkt att användningen av personkort är en regel, inte ett undantag. Varför är det så viktigt? Ja, därför att arbetarskyddslagen och lagen om skattenummer fordrar att personkort används på byggarbetsplatser. Personkortet är viktigt för både arbetssäkerheten och i bekämpningen av den gråa ekonomin. Tack vare personkortet arbetstagarens skattenummer samt tillstånd för tillträde på byggarbetsplatsen kontrolleras. Om man inte har ett personkort, kommer man inte heller in på byggarbetsplatsen.

Enkel tillträdeskontroll

Valttikortet är ett av de vanligaste personkorten. Det är ett personkort med ett chip, som fungerar som arbetstagarnas nyckel till byggplatsen. På kortet syns allt det nödvändiga: arbetstagarens namn, skattenummer, bild och arbetsgivare. Valttikortet är menat för alla som arbetar på byggplatser – det redan beställts över 471 300 Valttikort!

Valttikortet kan användas för många olika ändamål. I Valttikortet finns en smartfunktion, som gör att kortet kan användas för tillträdeskontroll på byggplatser. Valttikortet fungerar i samspel med många olika system för tillträdeskontroll, som erbjuds av våra partners. Därför kan Valttikortet användas för tillträdeskontroll, administration för tillträdestillstånd och för att upprätthålla en aktuell personlista på byggplatsen.

Kompetenser och ePerehdytys i ett och samma kort

Valttikortet kan behändigt avläsas med hjälp av en gratis mobilapplikation, i tillägg till de olika systemen för tillträdeskontroll. I bästa fall innehåller kortet också information om annat än tillträdesrätt. På våren publicerade vi nämligen Taitoregister-tjänsten, som samlar arbetstagarens kompetenser i ett elektroniskt register. Alla kompetenser som har sparats i Taitoregistret kan avläsas direkt från Valttikortet, vilket märkbart underlättar kortrallyt. Du behöver inte mera släpa med dig en hel hög med kort, Valttikortet räcker. I Taitoregistret finns 30 av byggbranschens vanligaste yrkeskompetenser, och listan blir hela tiden längre.

Denna höst togs byggbranschen ePerehdytys i bruk. Det är en gemensam, generell, elektronisk introduktion för byggbranschen. I ePerehdytys utförs en generell introduktion i arbetssäkerhet i form av nätstudier och informationen sparas direkt i Taitoregistret. Då den generella introduktionen är utförd på förhand, behövs inte arbetsiden på byggplatsen användas till detta. Informationen om utförd ePerehdytys kan såklart även den avläsas direkt från Valttikortet.

I Taitoregistrets avgiftsfria version, kan du bläddra igenom ePerehdytys-informationen som automatiskt sparas på Valttikortet.

Från tanke till handling

Kortets pris är återhållsamt, baspriset för Valttikortspaketet är 26 € + moms. Valttikortspaketet innehåller två kort, varav det ena är smartkortet med chip och det andra ett personkort. Vi erbjuder även rabatt för många föreningars medlemmar – rabatten tas automatiskt i beaktande vid fakturering!

Du kan behändigt beställa Valttikort i Ilmoita-tjänsten. Tjänsten kontrollerar även att arbetstagarens skattenummer är infört det offentliga skattenummerregistret. Valttikorten är i huvudsak i kraft 5 år, men det är lätt att stänga kortet, ifall arbetstagaren t.ex. byter arbetsplats.

Beställ Valttikort

Haluatko lukea suomeksi? Täältä löydät suomenkielisen kirjoituksen Valttikortista.


Lue lisää aiheesta