« takaisin etusivulle

Urakkaraportointi Työmaarekisteristä

työmaarekisteri_ja_urakkaraportointi.jpg

Verotusmenettelylaki edellyttää, että jokaisen rakennustyötä tilaavan on tehtävä kuukausittain urakkaraportointia Verohallinnolle. Raportointia tehdään niistä sopimuksista, jotka ylittävät ilman arvonlisäveroa 15 000 euron raja-arvon. Rakennusalan tiedonantovelvollisuuden hoitamiseen on useita konsteja, joista yksi on Työmaarekisteri-palvelu, johon voit kerätä keskitetysti työmaan tietoja ja välittää ne eteenpäin Verohallinnolle. Syöttäessäsi tietoja ja summia Työmaarekisteriin olet saattanut pohtia, mitä Työmaarekisteristä lähettämäsi urakkaraportin eurotiedot oikeasti kertovat ja milloin on voi raportoida pelkkää nollaa.

Miten urakkaraportti sitten muodostuu ja mitä summia sillä näkyy? Urakkaraportilla näkyvät tiedot kaikista niistä sopimuksista:

  • Jotka ovat voimassa siinä kuussa, jolta lähetät raportin.
  • Joille olet lisännyt toteutuneen laskutuksen tietoja sille kuulle, jolta lähetät raportin, oli sopimus voimassa tai ei.

Urakan tiedoissa näkyy kaksi erilaista rahasummaa: urakan kokonaissumma ja kuukauden toteutunut laskutus.

Urakan kokonaissummaa voit päivittää Työmaarekisterin Urakkatiedot-välilehdellä. Lähtökohtaisesti voit merkitä summaksi sen, mitä olette sopineet toimittajan kanssa keskinäisessä sopimuksessanne. Jos urakan kokonaissumma syystä tai toisesta muuttuu urakan aikana, käy päivittämässä tietoa sopimuksen tiedoissa. Päivitetty summa näkyy jatkossa kaikilla urakkaraporteilla, joilla sopimuskin – korjausraportteja ei tarvitse lähettää vain muuttuneen urakkasumman takia.

Toteutuneen laskutuksen tiedot kertyvät raportille sen mukaan, millaisia laskutietoja lisäät sopimukselle Laskutietojen käsittely- ja Kuukausitoteumat -välilehdillä. Jokaisen kuukauden raportilla kuuluu näkyä toteutuneen laskutuksen tiedot vain kyseiseltä kuukaudelta.

  • Jos lisäät laskutietoja laskuriveittäin Laskutietojen käsittely -välilehdellä, laskut näkyvät automaattisesti vain sen kuukauden tiedoissa, johon laskun päivämäärä osuu. Muista kohdentaa kaikki tuomasi laskut!
  • Jos lisäät laskutietoja Kuukausitoteumat-välilehdellä eli yhtenä summana, laske yhteen kaikki toimittajan sinä kuukautena laskuttamat tiedot. Lisää tämä summa kuukauden tietoihin.

Jos toimittajalla ei jonain kuukautena ole työmaalla toimintaa tai toimittaja ei muusta syystä lähetä jonain kuukautena laskua, näkyy urakkaraportilla tieto siitä, että sopimus on voimassa, sopimuksen kokonaissumma sekä tieto siitä, että toteutunutta laskutusta ei tältä kuukaudelta ole. Se kuuluu asiaan – jos toteutunutta laskutusta ei joltain kuukaudelta ole, ei sellaista kuulu myöskään näkyä raportilla. Silloin saat raportoida nollaa.

Voit kerrata verotusmenettelylakia ja sen velvoitteita tarkemmin vaikkapa oheisen oppaamme avulla: Lataa opas työturvallisuus, veronumero- ja verotusmenettelylaista


Lue lisää aiheesta