« takaisin etusivulle

Urakkaraportin tyypilliset kompastuskivet

urakkaraportoinin_kompastuskivet.jpgVerotusmenettelylaki edellyttää, että rakennustyön tilaajat ilmoittavat Verohallinnolle urakka- ja laskutietoja. Tilaajan ilmoitusvelvollisuus koskee urakoita, joiden veroton arvo on yli 15 000 euroa. Rakennusalan tiedonantovelvollisuuden mukainen raportointi aiheuttaa myös usein päänvaivaa – älä huoli, et ole sen kanssa yksin!

Koostimme tähän postaukseen virheitä, joita Verohallinto on tyypillisimmin kohdannut saamissaan urakkaraporteissa. Voit tarkistaa listamme avulla, ovatko nämä asiat kohdallaan raporteissasi – näin sinulla on yksi huoli vähemmän!

Urakkaraporttien lähettäminen loppuu lyhyeen

Ei näin: Tilaaja lähettää Verohallinnolle urakan alkaessa oikein muodostetun urakkaraportin. Seuraavaa raporttia ei kuitenkaan kuulu, vaikka urakkaraportin urakoiden päivämäärät antavat ymmärtää, että kyseessä ei ollut vain kuukauden kestoinen urakka.

Vaan näin: Urakkaraportit on lähetettävä joka kuukaudelta, kun työmaalla on toimintaa tai laskutusta. Raportointivelvollisuus jatkuu siis jopa urakoinnin päättymisen jälkeen, jos urakoitsija laskuttaa tilaajaansa työnteon päätyttyä.

Urakan kesto merkitään hamaan tulevaisuuteen

Ei näin: Urakan kestosta ei ole varmaa tietoa, joten sopimuksen päättymispäivä merkitään varmuuden vuoksi kauas tulevaisuuteen.

Vaan näin: Urakan päättymispäiväksi merkitään sillä hetkellä tiedossa oleva arvioitu päättymispäivä. Jos urakan edetessä huomaat, että päättymispäivä siirtyy, muuta arvioitua päättymispäivää seuraaville raporteille.

Kuukauden laskutettu summa kasvaa kuukausi kuukaudelta

Ei näin: Toteutuneen laskutuksen tiedot kumuloidaan, eli heinäkuun urakkaraportilla tietona näkyy heinäkuun toteutuneen laskutuksen tiedot, elokuun urakkaraportilla heinäkuun ja elokuun, syyskuun raportilla kaikkien kolmen kuun… Lopulta toteutuneen laskutuksen summa kohtaa viimeisellä raportilla urakan kokonaissumman.

Vaan näin: Joka kuukausi ilmoitetaan toteutuneena laskutuksena vain kyseisen kuukauden toteutunut laskutus. Verohallinto seuraa itse, kohtaavatko jokaisessa kuukaudessa ilmoitetut summat ilmoitetun urakan kokonaissumman.

Urakkaraportilla on kahden eri kirjanpitotavan mukaisia tietoja

Ei näin: Urakkaraportilla ilmoitetaan sekä toteutuneen laskutetun että maksetun määrän tietoja.

Vaan näin: Ilmoita vain toteutunut laskutettu tai toteutunut maksettu määrä. Se, kumpaa tapaa urakkaraportilla pitää käyttää, riippuu yrityksesi kirjanpitotavasta. Laskutettu ja maksettu eivät tarkoita sitä, mitä summia olet kussakin kuussa laskuttanut tai vastaanottanut, ja mitä maksanut, vaan kyse on aina tietyn urakoitsijan kussakin kuussa sinulta laskuttamista tiedoista. Jos yritykselläsi on käytössä maksuperusteinen kirjanpitotapa, ilmoita laskutetun määrän sijasta maksettu määrä.

Urakan arviosummana ilmoitetaan pyöreä nolla

Ei näin: Urakan lopullista summaa ei tiedetä tarkkaan, joten arvio jätetään kokonaan ilmoittamatta.

Vaan näin: Ilmoita raportilla arvioitu summa siitä, mikä sopimuksen arvo on. Arvio on aina arvio, ja sen radikaalikin muuttaminen myöhemmin on täysin hyväksyttävää. Urakkasumman muuttamisen takia ei lähtökohtaisesti tarvitse lähettää korjausraporttia vaan riittää, että ilmoitat uuden arvion seuraavan kuun urakkaraportilla.

Raportin lähettäjänä on sopimuksen toimittajaosapuoli

Urakkaraportoinnista on aina vastuussa tilaaja. Jos olet toimittajana rakennustyömaalla, sinun ei tarvitse lähettää Verohallinnolle raportteja. Tilaajasi saattaa silti pyytää sinua ilmoittamaan esimerkiksi työntekijätietoja.

Kaipaatko kertausta verotusmenettelylaista? Lataa ilmainen oppaamme oheisesta linkistä:

Lataa opas työturvallisuus, veronumero- ja verotusmenettelylaista 


Lue lisää aiheesta