« takaisin

Miksi kannattaa pitää työntekijätiedot ajan tasalla Ilmoita-palvelussa?

Ilmoita-palvelussa jokainen yritys voi ylläpitää oman yrityksensä työntekijäluetteloa. Kun työntekijä poistuu yrityksen palveluksesta, pitää myös hänen tietonsa poistaa työntekijäluettelosta ja Valttikorttinsa sulkea. Miksi? Tässä avattuna kolme asiaa, jotka voivat mennä pieleen, jos työntekijä jää turhaan roikkumaan työntekijäluetteloon.

 

Miksi kannattaa pitää työntekijätiedot ajan tasalla Ilmoita-palvelussa?

 

Tilaat työntekijälle vahingossa maksullisen palvelun

Ilmoita-palvelun työntekijäluettelon tietoja käytetään ePerehdytys-käyttöoikeuksien lisäämisessä ja Valttikorttien tilaamisessa. Nämä molemmat ovat maksullisia palveluita, joista laskutetaan henkilömäärän perusteella – joko lisättyjen käyttöoikeuksien tai tilattujen korttien mukaisesti. Jos yrityksestä poistunut työntekijä jää pyörimään työntekijäluetteloon, saattaa hänelle livahtaa käyttöoikeus tai korttitilaus kaikkien muiden mukana.

 

Työntekijä esittäytyy työmaalla työntekijänäsi tahattomasti

Suuri osa työmaalla käytettävistä kulunvalvontajärjestelmistä käyttää työntekijätietoja hakiessaan hyväksi Tilaajavastuun rajapintoja. Näissä rajapinnoissa on muun muassa tietoja siitä, missä yrityksessä työntekijä on työsuhteessa. Kulunvalvontajärjestelmä saattaakin siis tunnistaa työntekijän edelleen tämän edellisen työnantajan alaisuuteen, jos edellinen työnantaja ei ole poistanut tietoja omasta työntekijäluettelostaan. Nämä tilanteet aiheuttavat paljon hämmennystä, selvittelyä ja ylimääräistä työtä sekä työmaan päätoteuttajalle, työntekijälle itselleen, vanhalle työnantajalle että nykyiselle työnantajalle.

 

Työntekijä esittäytyy työmaalla työntekijänäsi tahallisesti

Jos Valttikortti jää työntekijän taskuun työntekijän lähtiessä yrityksestä, eikä vanha työnantaja poista työntekijän tietoja työntekijäluettelosta ja sulje hänen Valttikorttiaan, on työntekijällä mahdollisuus esittäytyä työmailla jatkossakin vanhan työnantajansa työntekijänä. Kun työntekijältä löytyy edelleen työsuhdetieto vanhaan työnantajaan Tilajaavastuun tarjoamien rajapintojen kautta, eikä Valttikortin tilakaan viittaa mihinkään muuhun, ei työmaan päätoteuttajalla ole mitään syytä epäillä työntekijän tarkoitusperiä.

 

Ja vielä plus yksi

Työntekijäluettelon ylläpitäminen on työnantajan vastuulla – kukaan muu ei näiden tietojen todenperäisyyttä voi varmistaa. Jatkossa kukin työsuhde pitää vahvistaa Ilmoita-palvelussa vähintään kerran kahdessa vuodessa. Näin varmistamme, että työntekijät pysyvät veronumerorekisterissä, kävivät he rakennustyömailla tai eivät. Jotta työntekijälistaan ei jäisi roikkumaan vanhentuneita tietoja, Tilaajavastuu poistaa puolestasi kaikki työntekijät, joiden tietoja ole kahden vuoden aikana vahvistettu.

Mihin kaikkialle työntekijäluetteloon lisättyjä tietoja muuten käytetään?

 

Ilmoita-palveluun lisättyjä työntekijätietoja käytetään hyväksi:

Jatkossa lista tulee vielä kasvamaan entisestään. Ajantasaisella työntekijäluettelolla lyöt siis monta kärpästä yhdellä iskulla!

 

Kirjaudu yritystilille ja ota Ilmoita-palvelu käyttöön

 


veronumerolaki

 

Lataa maksuton lakioppaamme ja lue pikakertaus velvollisuuksiisi täältä.

Lataa opas työturvallisuus, veronumero- ja verotusmenettelylaista

 

 


Lue lisää aiheesta