« takaisin

Työhyvinvointi luottamuksen sillalla

23.5.2016

TV_ryhmat-8378.jpg

Minkälaiseen duunipaikkaan sinä marssit tänä aamuna ja millä mielin? Tuskin mietit tullessasi, että onko minun työhyvinvointini nyt hyvä vai huono. Ehkä kelasit päivän tehtäviä ja jupisit itseksesi veemäistä pomoa.Kahvinkeittimen luona poreilee keskustelu, aamun ensimmäiset kupposet kaadetaan, kollegat tarjoavat toisilleen maitoa, kuulumisia vaihdetaan. Joku käväisee nopeasti ja porhaltaa asiakastapaamiseen, toiset jäävät jatkamaan jutustelua. Yksi sekalainen seurakunta siirtyy sivummalle käymään läpi asiakaskeissiä.

Vallitseeko sinun työpaikallasi välitön tunnelma? Sekoittuuko siihen aimo annos luottamusta?

Käytte työkaverin kanssa uutta hommaa läpi, ideoita sinkoilee ja innostatte toisianne. Kirjaatte ehkä muutaman pointin paperille tai excelin kulmalle. Sovitte työnjaosta ja erkanette omille teillenne. Tiedätkö, että työt hoituvat ja että kaveri hoitaa oman osuutensa?

Todennäköisesti tiedät jo, kuinka hommien kanssa käy. Pääsetkö lähtemään ajoissa, mukavissa tunnelmissa ja luottavaisena siihen, että seuraavana työpäivänä jatketaan yhdessä siitä mihin jäätiin. Vai keräiletkö iltapäivällä palasia ja yrität paniikissa kuroa hommaa kasaan, ettei se aiemmin mainittu pomo olisi heti seuraavaksi niskaan hengittämässä?

Samainen työkaveri huikkaa nopeat moikat ja haihtuu paikalta. Venyykö jopa viikonlopun viettoon lähtö?

Toisena päivänä kävelet työkaverin työpisteelle ja kysyt: ”olisiko hetki aikaa jeesata?” Tiedät kai jo vastauksen etukäteen. Onko vastaanotto lämmin ja ystävällinen? Työkaveri irrottaa katseen sen hetkisestä työstään ja kääntyy sinua kohti: ”toki, mitä sulla on mielessä?”

Vai saatko silmille sen saman vanhan litanian: "palaveria pukkaa ja asiakkaat soittelee, just nyt ei millään kerkeä. Ehkä toisen kerran, paremmalla ajalla."

Työnhyvinvointi rakennetaan työpaikalla töitä tehdessä. Se koostuu selkeistä työtehtävistä, perustelluista työnjaoista ja luottamuksesta työkaveriin. Toki työtiloilla ja olosuhteilla on osansa.

Varmaa on se, missä työhyvinvointia ei tehdä: ei saunailloissa tai jumppatapahtumissa.

Työhyvinvoinnin rakennat sinä. Osallistumalla. Tarjoamalla kahvia. Jeesaamalla ja hoitamalla oman leiviskäsi. Olemalla luottamuksen arvoinen.


Lue lisää aiheesta