« takaisin etusivulle

Työmaapukeutumisen ABC

Työmaapukeutumisen_ABC.jpg
Oikeanlainen pukeutuminen on tärkeä osa työturvallisuutta ja rakennustyömaan toimintaa. Asianmukainen vaatetus suojaa esimerkiksi sormia kemikaalien aiheuttamilta vammoilta tai lieventää onnettomuustilanteessa pään alueelle kohdistuvia iskuja. Asianmukainen vaatetus ei kuitenkaan ole työmailla vapaaehtoista, vaan työturvallisuuslain mukaan työntekijän on käytettävä sellaisia työnantajan tarjoamia asianmukaista suojavaatteita, joista ei aiheudu tapaturman vaaraa.

Työmaapukeutuminen päästä varpaisiin

Kypärä: Kypärä ei ole ollenkaan noloa, vaan pakollinen osa oikeanlaista työmaapukeutumista, sekä samalla järkevä sijoitus omaan tulevaisuuteen ja terveyteen. Olennaista kypärän käytössä on asianmukainen käsittely ja oikeanalaisen mallin valinta. Ja muista, vain päähän asetettu ja oikein huollettu kypärä suojaa onnettomuustilanteissa! Vaihdathan siis osuman saaneen tai käyttöikänsä saavuttaneen kypärän uuteen.

Takki ja housut: Ei, neonkeltainen ja heijastimet eivät ole tällä hetkellä kuuminta muotia työmaapukeutumisessa, vaan näkyvä ja suojaava vaatetus on olennainen osa työturvallisuutta. Vaatetus kannattaa valita tilanteen mukaan: pakkasilla tehtäviin ulkotöihin pukeudutaan kylmältä ja viimalta suojautuen, kun taas sateella kannattaa suojautua vedenpitävien ja teipattujen saumojen avulla. Huomioi oikeanlainen huolto, sillä tunnollinen huolto pidentää vaatteiden käyttöikää.

Käsineet: Työmaalla lapionvarsi saattaa hiertää ikävästi kämmeniä tai kylmä viima käydä kipeästi rystysiin. Sormien suojana kannattaakin käyttää tilanteeseen sopivia suojakäsineitä, sillä kädet joutuvat rakennustöitä tehdessä helposti kovaan rasitukseen. Muun vaatetuksen tapaan myös käsineiden on hyvä olla työtehtävään ja sääolosuhteisiin soveltuvat: esimerkiksi puu- ja peltitöitä tehdessä on hyvä käyttää asianmukaisia viiltosuojahansikkaita.

Kengät: Turvajalkineiden käyttö rakennustyömailla on pakollista. Minkälaisia jalkineita tahansa ei kuitenkaan kannata herkkien varpaiden suojaksi vetää, sillä käytettävien kenkien on hyvä olla samaan aikaan tukevat, mukavat ja kulutusta kestävät. Huterissa tai huonon tuntuisissa kengissä jalka rasittuu ja työmukavuus kärsii. Kunnollinen työkenkä on myös valittu sääolosuhteiden ja työtehtävän mukaan. Työkengän kannattaa olla teräsvahvisteinen, sillä kunnon teräskärki kengässä suojaa kangasta paremmin varpaita esimerkiksi kiperältä kiven tippumiselta varpaille!

Muista myös muut henkilösuojaimet: Kuulo-, hengitys- ja putoamissuojaimet, turvavaljaat, polvisuojat sekä suojalasit- ja maskit suojaavat työtapaturmilta sekä sairastumisilta. Kypärän tavoin suojalasien käyttäminen työmailla on pakollista! Käytä, säilytä ja huolla suojaimia ohjeiden mukaisesti.

Henkilökortti osana työmaapukeutumista

Työtapaturmilta ja ikäviltä nirhaumilta suojaavan pukeutumisen ohella myös henkilökortti on osa työmaapukeutumista, sillä jokaisella rakennustyömaalla työskentelevällä henkilöllä on oltava näkyvillä kuvallinen, veronumerolla varustettu henkilökortti. Sujauttamalla henkilökorttisi työtakkisi rintataskuun tai henkilökorttipidikkeeseen viimeistelet oikeanlaisen työmaapukeutumisesi! Täältä voit lukea lisää henkilötunnisteen käytöstä rakennustyömaalla tai tutustu tarkemmin työturvallisuuslakiin lataamalla oppaamme:

Lataa opas työturvallisuus, veronumero- ja verotusmenettelylaista

PS: Työturvallisuuslain mukaan työntekijän on vastuussa työvaatteiden ja varusteiden oikeanlaisesta käytöstä ja huollosta. Pidäthän siis huolta varusteistasi, jotta et aseta itseäsi tai työtovereitasi vaaraan!


Lue lisää aiheesta