« takaisin etusivulle

Työmaa-avain ja miten sen saa

shutterstock_380243965.jpg

Onko rakennusurakka alkamassa ja työntekijät jo kolkuttelemassa työmaan portilla? Sopimukset allekirjoitettuina ja muutkin paperityöt kunnossa? Mitä vielä pitikään hoitaa... Ainiin, se rakennusalan tiedonantovelvollisuuden edellyttämä raportointi Verohallinnolle!

Rakennusalan tiedonantovelvollisuuden aiheuttamaa hallinnollista kuormaa voit keventää Työmaarekisterin avulla – sen avulla voit helpottaa myös tiedonkeruuta ja arkistointia. Työmaarekisteri luo jokaiselle sinne perustetulle työmaalle oman Työmaa-avaimen, joka helpottaa tietojen keräämistä yhden ja saman tunnisteen alle sekä toimii työmaan yksilöivänä tunnisteena.

Mikä Työmaa-avain on?

Työmaa-avain toimii Verohallinnolle tehtävän raportoinnin vaatimana työmaan tunnisteena. Virallisesti kyseessä on Verohallinnon tietuekuvauksen mukainen Työmaata identifioiva numero. Saman Työmaa-avaimen käyttäminen läpi koko rakennustyömaan raportoinnin auttaa Verohallintoa hahmottamaan työmaan toiminnan kokonaisuudessaan.

Työmaa-avain avaa koko rakennustyömaan toimittajaketjulle mahdollisuuden raportoida työmaan tietoja Verohallinnolle samalla tunnisteella.

Helposti alkuun Työmaarekisterissä: käyttäjätunnus ja käyttöoikeudet

Palvelun käyttäminen edellyttää Tilaajavastuu-käyttäjätunnusta, jonka voit luoda ilmaiseksi täällä. Kun sinulla on käyttäjätunnus, voit kirjautua Työmaarekisteriin Veronumero.fi-sivustolla.

Aloita palvelun käyttö antamalla käyttäjätunnuksellesi käyttöoikeudet Työmaarekisterin käyttöön:

  • Valitse Käyttöoikeudet-painike.
  • Lisää käyttöoikeus Luo työmaita niille yrityksesi käyttäjille, joiden kuuluu päästä perustamaan uusia työmaita Työmaarekisteriin.
  • Lisää käyttöoikeus Kaikki työmaat niille yrityksesi käyttäjille, joiden kuuluu nähdä kaikki yrityksesi Työmaarekisterin työmaat.

Tämän jälkeen voit palata Työmaarekisteriin ja perustaa ensimmäisen työmaasi.

Työmaan perustaminen ja Työmaa-avaimen luominen

Valitse Työmaarekisterin sivuvalikosta Luo uusi työmaa -painike. Avautuvassa ikkunassa anna uudelle työmaalle haluamasi nimi – sellainen, josta kaikki työmaan toimijat sen tunnistavat. Kun painat Perusta, saat uudelle työmaalle Työmaa-avaimen.

Jaa Työmaa-avain eteenpäin työmaalla työskenteleville yrityksille ja pyydä rekisteröitymään työmaalle Ilmoita-palvelussa. Työmaan toimittajaketju rakentuu työmaalle rekisteröitymisten ja suoraan Työmaarekisterissä lisättyjen sopimusten perusteella – tämä mahdollistaa jokaiselle työmaan toimijalle raportoinnin samaa Työmaa-avainta käyttäen.

Työmaan perustiedot ja työmaan näkyminen muille Työmaarekisteriä käyttäville yrityksille

Työmaan hallinnoija pystyy muokkaamaan työmaan tietoja Työmaan perustiedot -välilehdellä. Hallinnoijana on automaattisesti se yritys, joka työmaan on perustanut. Tarvittaessa hallinnoinnin voi luovuttaa toiselle yritykselle – sovi erikseen, kenen kannattaa olla työmaan hallinnojana.

Lisää työmaan perustietoihin työmaan päätoteuttaja ja rakennuttaja. Työmaan näkee omassa Työmaarekisterissään jokainen yritys, joka on merkitty sille päätoteuttajaksi, rakennuttajaksi tai hallinnoijaksi, tai jolla on työmaalla sopimus. Näin jokainen yritys voi myös lähettää sieltä raportteja.

Kenen tarvitsee perustaa työmaa?

Jos rakennuttaja ja päätoteuttaja ovat eri yrityksiä, kannattaa sopia, kumpi perustaa työmaan Työmaarekisteriin. Jokainen rakennustyömaa tarvitsee Työmaarekisteriin vain yhden työmaan ja sille kuuluvan Työmaa-avaimen.

Jos haluat tehdä urakkaraportointia Työmaarekisteristä, mutta rakennustyömaalla ei ole vielä olemassa Työmaa-avainta, voit perustaa työmaan itse. Jos saat Työmaa-avaimen valmiina, rekisteröidy työmaalle Ilmoita-palvelussa ja käytä samaa Työmaa-avainta raportointiin Työmaarekisterin puolella.

Jos työskentelet työmaalla alihankkijana, etkä itse tilaa omaan urakkaasi alihankintatyötä, jonka sopimus ylittää 15 000 euron raja-arvon, sinun ei tarvitse perustaa työmaata. Tällöin riittää, että rekisteröidyt Ilmoita-palvelussa tilaajasi antamalla Työmaa-avaimella työmaalle.

Kaipaatko kertausta verotusmenettelylaista ja muista rakennusalaan liittyvistä lainsäädännöistä? Lataa ilmainen oppaamme täältä:

Lataa opas työturvallisuus, veronumero- ja verotusmenettelylaista

 


Lue lisää aiheesta