« takaisin etusivulle

Seesam aukene työmaan portti!

construction.jpgUrakkasopimus allekirjoitettuna ja kaikki valmiina työmaalle menoa varten. Onko? Työmaan portin avautumiseen vaaditaan hieman enemmän kuin taikasana ja nimi paperissa. Tarkista muutama asia kuntoon vielä ennen portin kolkuttamista, niin urakkasi työmaalla pääsee alkamaan sujuvasti.

Varmista ensimmäisenä, että veronumerosi on merkitty veronumerorekisteriin. Varmista sama asia myös jokaikisen työntekijäsi osalta, joka haluaa nyt tai myöhemmin kävellä sisään rakennustyömaalle. Ilman veronumerorekisteriin merkintää yhtäkään teistä ei päästetä sisään työmaan portista.

Kun kerran olet varmistanut, että tietosi on merkitty veronumerorekisteriin, voit jatkossa saapua työmaan portille rauhassa – merkintä rekisteriin tarvitsee tehdä jokaisen henkilön tiedoille vain kerran. Veronumero tai merkintä veronumerorekisterissä ei muutu, vaikka työntekijä vaihtaa työnantajaa tai vaikka itse siirtyisit yrittämästä jonkun muun palkkalistoille.

Seuraavaksi, pidä huolta siitä, että mukanasi on lain vaatimukset täyttävä henkilötunniste. Henkilötunnisteessasi – oli se sitten henkilökortti tai tarra turvakypärässäsi – on oltava ainakin nimesi, valokuvasi, veronumerosi ja työnantajasi tiedot. Olethan helposti tunnistettavissa valokuvastasi? Katso valokuvavinkkejä täältä!

Kun veronumeron ilmoittaminen ja henkilötunniste ovat kunnossa, nappaa tässä vaiheessa henkilökorttisi pois lompakostasi ja pistä se helposti nähtäville – liivin muovitaskuun, kaulaan roikkumaan tai muuten vain kenen tahansa tarkastettavaksi ilman erillistä taskujen kaivamista.

Henkilötunnisteen pitää olla näkyvästi esillä joka hetki, kun liikut työmaalla. Jos henkilötunnisteen käytössä tai veronumerorekisteriin merkitsemisessä on huomautettavaa, ei huomautuksen aiheuttama taakka välttämättä jää vain päätoteuttajan tai rakennuttajan harteille. Toimenpiteitä voi aiheutua myös suoraan omalle yrityksellesi.

Ja kun korttien makuun päästiin, tarkista tässä vaiheessa, että lompakosta löytyvät myös muut korttisi. Vain mukana kantamasi kortit todistavat sinulla olevan pätevyys ja taito tehdä työtäsi. Sähköiset rekisterit eivät vielä niiden osalta ole löytäneet tietään työmaan arkeen.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä – muista perehdytys. Todennäköisesti työmaan päätoteuttaja ei edes anna sinun unohtaa sitä, vaikka kuinka haluaisit. Vaikka lopullinen vastuu perehdytyksestä ja työntekijäluettelon ylläpidosta on päätoteuttajalla, on jokaisella työmaan toimijalla vastuu huolehtia, että oman yrityksen työntekijät perehdytetään työmaahan ennen työn aloittamista. Perehdytykseen osallistuminen on kulkuluvan saannin ehto.

Mitä jos työmaalle saapuminen olisikin vielä helpompaa? Mitä jos henkilötunnisteessasi olisikin mukana myös muiden korttiesi tiedot? Tilaa ajankohtaisimmat blogipostauksemme suoraan sähköpostiisi, ja kuule ensimmäisten joukossa, kuinka Taito-palvelu mullistaa työmaan portilla vaadittavat taikasanat!

Ja jos olet vielä vailla henkilötunnistetta, voit tutustua tarkemmin Valttikorttiimme.

Lue lisää Valttikortista


Lue lisää aiheesta