« takaisin etusivulle

Sähköinen identiteetti yhdistää tulevaisuuden maailman

sahkoinen identiteetti

Jokaiselle meistä on varmaan tuttua erilaisten kaavakkeiden täyttäminen ja yhteystietoja antaminen asioidessaan lääkärillä tai missä tahansa palvelussa. Monesti näitä kaavakkeita täytetään vielä perinteisesti paperiversioon kuulakärkikynällä. Aikaa kuluu ja hiki virtaa. Nyt eletään kuitenkin jo 2010-lukua ja olemassa on jo sähköisiä tietovarastoja. Ongelma näissä on se, että tietovarastot ovat usein palvelukohtaisia ja toimivat ns. siiloissa. Data ei siis liiku sähköisestä muodostaan huolimatta.

Unelma yhdestä sähköisestä identiteetistä

Tulevaisuuden unelmani on, että minulla olisi yksi identiteetti sähköisessä muodossa. Tämä identiteettitieto myös liikkuu antamallani hyväksynnällä palvelusta toiseen. Otetaan esimerkiksi vaikkapa Valttikortti. Jos olisin rakennusmies ja työskentelisin rakennustyömaalla, olisi minulla hyvin todennäköisesti Valttikortti. Olisin tunnistautunut kertaalleen vahvasti pankkitunnuksillani Tilaajavastuun palveluihin ja minusta olisi syötetty Valttikortin tilaamista varten tietoja Ilmoita-palveluun.

Hypätäänpä toiseen paikkaan. Asioidessani työpaikkani työterveydenhuollossa voisin vaikka ilmoittautua itsepalvelulaitteella. Vilauttaisin sille näppärästi Valttikorttiani, eikä muuta tarvittaisi.

Valttikorttiin voisi myös olla liitettynä esimerkiksi työmaaruokalan lounassetelitili. Voisin raskaan työpäivän keskellä santsata kunnon kasan ruokaa, jotta jaksaisin koko loppupäivän raskaassa työssä. Kassalla näyttäisin Valttikorttiani ja summa veloitettaisiin lounassetelitililtäni. Nippu lounasseteleitä olisi tarpeeton, vaan lounaan aterian maksaminen hoituisi sillä samalla kortilla, jolla ilmoittauduin työterveyslääkärille.

Identiteetti on avain kaikkeen

Keskeistä tässä unelmassani on sähköinen identiteetti, jonka avulla käytettävät sähköiset palvelut pystytään yhdistämään. Identiteetin käytön väline voi sitten olla kortti tai vaikka mobiilisovellus.

Tässä on vain muutama esimerkki, mitä tulevaisuus voisi tuoda tullessaan. Tiivistettynä ja kärjistettynä haaveeni toteutumiseen kaivataan kahta asiaa: henkilön vahvaa tunnistamista ja tietovarastojen harmonisointia eli vankkaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Uskon, että tämä on yritysten yhteinen tahtotila ja tulevaisuudessa luottamusverkosto ja yhteen isoon ekosysteemiin liittyminen ratkaisee monia asioita.

Haluatko tietää lisää yrityksemme suuresta visiosta? Lue unelmastamme täältä.


Lue lisää aiheesta