« takaisin

Palkkaatko työntekijöitä rakennusalalle?

kun_palkkaat_raksalle.jpgJossain vaiheessa yksi käsipari ei enää riitäkään joka paikkaan ja yritystoiminta kasvaa. Palkkaat ehkä työntekijän ja toisenkin. Työntekijöiden palkkaaminen muuttaa yrittäjän arkea huomattavasti. Kun muistat seuraavat asiat, niin vaihdoksesi kapteenista amiraaliksi sujuu jouhevammin.

Ilmoita työntekijäsi veronumero veronumerorekisteriin tai huolehdi siitä, että hän tekee sen itse. Jokaisen rakennusalalla työskentelevän henkilön veronumeron on oltava merkittynä Verohallinnon ylläpitämään rakennusalan julkiseen veronumerorekisteriin.

Jos työntekijäsi ilmoittaa, että hänen tietonsa on jo merkitty veronumerorekisteriin, tai saat Verohallinnolta vahvistuksen, että tiedot ovat jo ennestään kunnossa, älä kummastu. Tiedot on merkittävä veronumerorekisteriin vain kerran, eikä merkintä poistu, vaikka työntekijä vaihtaisi työpaikkaa.

Hanki työntekijöillesi myös kuvalliset henkilötunnisteet. Rakennustyömaalla työskentelevällä henkilöllä on oltava aina esillä henkilötunniste, jossa on hänen kuvansa, ja josta käy ilmi ainakin hänen virallinen nimi, veronumero sekä työnantajan tiedot. Henkilötunnisteen tarkempaa mallia ei ole määritelty – se voi olla henkilökortti tai vaikkapa turvakypärään kiinnitettävä tarra.

Henkilötunnisteen olennaisimpia asioita on kuva, josta henkilö on helposti tunnistettavissa. Kuvan saaminen onkin usein kortin tilauksessa suurimpia kompastuskiviä. Voit toki pyytää työntekijää toimittamaan kuvansa itse, mutta saamasi kuvanlaatu ei ehkä vastaa omia odotuksiasi – eikä myöskään korttitoimittajan tai työmaalla toimivan tarkastajan vaatimuksia.

Jospa järjestäisitkin työntekijöille kuvauksen heti työsopimusta kirjoittaessasi? Harvaan korttiin kuvan tarvitsee olla juuri virallinen passikuva, eikä kuvan ottamiseen tarvitse studiota tai järjestelmäkameraa. Valkoinen toimiston seinä voi hyvinkin riittää taustaksi ja älypuhelimesi kameraksi. Tutustu tarkemmin valokuvavinkkeihin ja lukaise aiemmat postauksemme täältä ja täältä.

Oletko vielä henkilötunnisteita vailla? Kurkkaa siinä tapauksessa tänne:

Lue lisää Valttikortista

 


Lue lisää aiheesta