« takaisin

Oodi erilaisuudelle

07.4.2017

erilaisuus_yhteistyö.jpegTilaajavastuulla elämänmeno on sanalla sanoen erilaista, kuten kollegani ovatkin jo kirjoittaneet blogissamme aiemmin. Erilaisuutta sallitaan sekä työtavoissa että ihmisissä, ja jokainen saa tulla töihin omana itsenään. Itseohjautuva organisaatiokulttuurimme on vähintäänkin ainutlaatuinen, sekä hyvässä että pahassa. Käyttäisin Tilaajavastuun toimistoelämästä diplomaattisesti kuvausta eloisa – kuten toimitusjohtajamme Lasse kirjoitti, jokainen päivä on erilainen ja vauhti on kova, mutta opettelemme kovasti tekemään asioita systemaattisemmin.

Yhteishenki itseohjautuvuuden mahdollistajana

Arki Tilaajavastuulla, ainakin minun arkeni, on muuttunut sen jälkeen, kun päätimme alkaa toteuttaa itseohjautuvaa hierarkiatonta organisaatiomallia. Henkilökohtaisella tasolla itseohjautuvuuteen siirtyminen oli minulle iso askel positiiviseen suuntaan, sillä olen aina ollut oman tieni kulkija. Itseohjautuvuuden myötä koin saaneeni vapauden toimia itselleni luontaisemmin: itseohjautuvasti ja oma-aloitteisesti. Kuvia kumartamatta ja titteleistä piittaamatta. Luotan omaan kykyyni tehdä päätöksiä, tai tarkemmin sanottuna luotan siihen, että tiukkaa päätöstä vaadittaessa osaan kysyä apua oikeilta ihmisiltä. Itseohjautuvuus vaatiikin toimiakseen hyvin vahvan keskinäisen luottamuksen.

Tilaajavastuulla on aivan erityinen yhteishenki – Tilaajavastuu spirit. Työkavereista välitetään ja pidetään huolta, ketään ei jätetä pulaan. Tiukan paikan tullen kaverin puolesta ja yhteisen hyvän vuoksi ollaan valmiita venymään, kuten lyhyt historiamme on monet kerrat osoittanut. Aiemmissa työpaikoissani joillakin on ollut tapana ajatella tutulla me ollaan vain töissä täällä -ajatusmallilla. Tilaajavastuulla minusta aidosti tuntuu, että tämä on enemmän kuin vain työpaikka. Muutama vuosi sitten Tilaajavastuun meiningistä vakuuttunut Great Place to Work -luennoitsija lausui syvälle mieleeni syöpyneet sanat: "Katsokaa ympärillenne, toisianne. Joskus vuosien, vuosien päästä te muistelette työuraanne, ja luultavasti juuri aikanne Tilaajavastuulla on se, joka aina voimakkaimmin palaa mieleenne."

Vapautta työaikojen joustavuudesta

Tilaajavastuulla kannustetaan löytämään itselle parhaiten sopivat työtavat, ja esimerkiksi etäpäivät järjestyvät helposti. Etätyöskentely on aivan mieletön mahdollisuus ja vaihtoehto! Niin mukavaa kuin toimistoelämän vilskeessä onkin, ainakin minun on paljon helpompi keskittyä yksinäisyydessä kotoa käsin. Kun työlistallani on keskittymistä edellyttäviä ja itsenäisesti tehtäviä töitä, merkkaan mieluiten kalenteriin etäpäivän.

Myös työaikojen suhteen ollaan joustavia. Minä esimerkiksi en saisi itsestäni parasta tehoa irti säännöllisellä 9–17-rytmillä, joka päivä toimistolla istuen. Nautin aamuistani rennosti ja kiireettömästi, joten tulen töihin vasta klo 10 aikoihin, ja sitä ei katsota ollenkaan kieroon. Toisinaan teen töitä myös viikonloppuisin: ehkä joku kiireinen työtehtävä ei ehtinyt tulla tehdyksi arkipäivien aikana tai sitten sattuu olemaan vain sopiva fiilis ja hetki. Kertyneet työtunnit voi sitten pitää vapaana joskus myöhemmin, kun töissä on hiljaisempi jakso.

Erilaisuus sallitaan

Tilaajavastuulla, kuten muutenkin elämässä, on ihmisiä, joiden kanssa minun on vaikea päästä samalle aaltopituudelle. Me puhumme eri kieltä, näemme asiat eri tavoin, ja joku varmasti kokee minusta samalla tavalla. Minun silmissäni erilaisuus ei kuitenkaan tee kenestäkään huonompaa tai vähempiarvoista. Päinvastoin. Todennäköisesti sinusta täysin poikkeavalla persoonalla on joitakin sellaisia luontaisia vahvuuksia, joita sinulta itseltäsi puuttuu. Arvosta heitä ja heidän erityisosaamistaan!

Ihmiset ovat erilaisia, sitä ei käy kiistäminen. Uskon, että juuri erilaisuutta vaalimalla ja rohkaisemalla saamme parhaan tuloksen aikaiseksi, yksin ja yhdessä.

Haluatko lukea enemmän yrityskulttuuristamme? Tutustu siinä tapauksessa Ellin kirjoitukseen kiittämisestä, Saaran kirjoitukseen työkavereiden avun merkityksestä ja Marjan kirjoitukseen siitä, miten esimiehen rooli muuttuu itseohjautuvassa organisaatiossa.

Jaron kirjoitus jatkaa postaussarjaa, jossa kerromme yrityskulttuuristamme ja polustamme kohti itseohjautuvaa organisaatiota. Voit tilata blogipostauksemme sähköpostiisi ja pysyt näin ajan tasalla matkamme kulusta.


Lue lisää aiheesta