« takaisin

Mitä euroja urakkaraportoit?

Mitä_euroja_raportoit

Jokaisen rakennustyötä tilaavan on tehtävä kuukausittain verotusmenettelylain edellyttämää urakkaraportointia Verohallinnolle. Raportointia tehdään niistä sopimuksista, jotka ylittävät 15 000 euron raja-arvon. Urakkaraporteilla näkyy tieto kuukauden aikana toteutuneesta laskutuksesta (urakkasumma on poistettu raporteilta tiedonantovelvollisuuden päivityksenmyötä).Mitä tuo tieto kertoo, mistä se tulee ja mitä siihen saa laittaa?

Kuukauden toteutunut laskutus tarkoittaa summaa niistä laskuista, jotka tilaaja on merkinnyt kyseisen kuukauden osalta kirjanpitoonsa raportoitavalta sopimukselta. Tammikuun raporttiin merkitään vain tammikuun kirjanpitoon merkityt tiedot, helmikuun raporttiin helmikuun laskutus ja niin edespäin.

Verohallinto pitää omassa järjestelmässään kumulatiivista kirjaa kaikista sopimukselta raportoiduista toteutuneen laskutuksen tiedoista. Sen takia jokaisen kuukauden tiedoissa pitää aina ilmoittaa vain ja ainoastaan sille kuukaudelle kuuluvat laskutiedot – muuten loppusummat Verohallinnon järjestelmässä ovat huikean suuria.

Mitä tehdä, jos jo raportoidulle kuukaudelle tuleekin lisää laskutusta, eli toteutunut summa muuttuu? Käy korjaamassa oikea toteutuneen laskutuksen summa raportille ja lähetä korjausraportti.

Loppujen lopuksi kaikkien sopimuksen tiedoissa raportoitujen kuukausittaisten toteumien summien pitää täsmätä siihen, mitä sopimuksessa todellisuudessa liikkui rahaa. Muista siis raportoida toteutuneen laskutuksen osalta kaikki tarvittavat laskutiedot ja korjausraportit. Jos haluat seurata toteutuneen laskutuksen summaa sopimuksenne hintaan, voit lisätä Työmaarekisterissä sopimuksen tietoihin arvion urakkasummasta. Urakkasumma ei kuitenkaan näy urakkaraportilla.

Jos haluat kerrata raportointivelvoitteen taustalla olevaa verotusmenettelylakia tarkemmin, voit tehdä sen vaikkapa oheisen oppaamme avulla: 

Lataa opas työturvallisuus, veronumero- ja verotusmenettelylaista


Lue lisää aiheesta