« takaisin etusivulle

Mitä euroja urakkaraportoit?

Mitä_euroja_raportoit.jpeg

Jokaisen rakennustyötä tilaavan on tehtävä kuukausittain verotusmenettelylain edellyttämää urakkaraportointia Verohallinnolle. Raportointia tehdään niistä sopimuksista, jotka ylittävät 15 000 euron raja-arvon. Urakkaraporteilla pyörii mukana kahdenlaisia rahasummia: urakkasumma kokonaisuudessaan sekä raportointikuukauden toteutuneen laskutuksen summa. Mitä nuo summat kertovat, mistä ne tulevat ja mitä niihin saa laittaa?

Urakkasumma tarkoittaa koko sitä summaa, jonka tilaaja maksaa toimittajalle raportoitavalta työmaalta tehtävästä urakasta. Lähtökohtaisesti voit siis merkitä urakkasummaksi sen tiedon, joka lukee keskinäisessä sopimuksessanne.

Mitä tehdä, jos urakkasumma muuttuu kesken sopimuksen? Korjaa urakkasumma seuraavalle työmaalta lähetettävälle raportille. Aiemmilta kuukausilta ei tarvitse lähettää korjausraportteja vain muuttuneen urakkasumman takia.

Kuukauden toteutunut laskutus tarkoittaa summaa niistä laskuista, jotka tilaaja on merkinnyt kyseisen kuukauden osalta kirjanpitoonsa raportoitavalta sopimukselta. Tammikuun raporttiin merkitään vain tammikuun kirjanpitoon merkityt tiedot, helmikuun raporttiin helmikuun laskutus ja niin edespäin.

Verohallinto pitää omassa järjestelmässään kumulatiivista kirjaa kaikista sopimukselta raportoiduista toteutuneen laskutuksen tiedoista. Sen takia jokaisen kuukauden tiedoissa pitää aina ilmoittaa vain ja ainoastaan sille kuukaudelle kuuluvat laskutiedot – muuten loppusummat Verohallinnon järjestelmässä ovat huikean suuria.

Mitä tehdä, jos jo raportoidulle kuukaudelle tuleekin lisää laskutusta, eli toteutunut summa muuttuu? Käy korjaamassa oikea toteutuneen laskutuksen summa raportille ja lähetä korjausraportti.

Loppujen lopuksi sopimuksen urakkasumman ja kaikkien sopimuksen tiedoissa raportoitujen kuukausittaisten toteumien summien pitää täsmätä Verohallinnon järjestelmissä. Muista siis raportoida toteutuneen laskutuksen osalta kaikki tarvittavat laskutiedot ja korjausraportit sekä päivittää urakkasummaa siinä vaiheessa, kun tiedät, että alkuperäinen arvio ei enää pidä paikkaansa.

Kun erotat urakkasummien ja kuukausittain toteutuneen laskutuksen eroavaisuudet, on urakkatietojen raportointi sinulle entistä helpompaa. Jos haluat kerrata raportointivelvoitteen taustalla olevaa verotusmenettelylakia tarkemmin, voit tehdä sen vaikkapa oheisen oppaamme avulla: Lataa opas työturvallisuus, veronumero- ja verotusmenettelylaista


Lue lisää aiheesta