« takaisin

Miksi juuri Valttikortti?

Miksi juuri Valttikortti?Aloititko työskentelyn rakennustyömaalle, jonka päätoteuttaja esitti heti alkuun vaatimuksen, että henkilötunnisteeksi käy vain Valttikortti? Onko vaatimuksen takana salaliitto, byrokratia vain byrokratian vuoksi vai sittenkin jotain ihan muuta?

Työturvallisuuslain mukaan rakennustyömailla työskentelevillä pitää olla kuvallinen henkilötunniste, joka täyttää tietyt vaatimukset. Valttikortti täyttää nämä vaatimukset henkilötunnisteesta: siitä löytyy laaduntarkastuksen läpäissyt kuva, henkilön nimitiedot, veronumero ja työnantajan tiedot.

Lisäksi kortilla näkyy viivakoodi numeroineen ja sen sisuksista löytyy NFC-tekniikkaa käyttävä siru. Viivakoodi ja siru – tai vielä tarkemmin niiden takaa löytyvät tiedot – ovat syynä sille, että päätoteuttaja haluaa työmaallaan käytettävän juuri Valttikorttia. Valttikortti on pieni osa suurempaa järjestelmää, jonka kautta päätoteuttaja saa työntekijästä kaikki tarvittavat tiedot yhdellä haulla.

Mistä on kyse? Lyhyesti ketju kulkee näin:

  • Työnantaja lisää työntekijänsä tiedot Ilmoita-palveluun. Palveluun lisätään kaikki rakennusalan tiedonantovelvollisuuden mukaisen työntekijäraportoinnin vaatimat tiedot.
  • Työnantaja tilaa työntekijälleen Valttikortin. Valttikortille painetaan osa tiedoista, mutta osa rakennustyömaalla tarvittavista tiedoista on tallennettuna digitaalisessa muodossa.
  • Työntekijä saapuu rakennustyömaan portille ja näyttää kulunvalvontalaitteelle Valttikorttiaan. Kortinlukijalaite hakee työntekijän tiedot sähköisestä tietovarastosta.
  • Työmaarekisteri-palveluun yhdistetty kulunvalvontajärjestelmä lähettää päivän päätteeksi kaikki päivän kulkuleimat Työmaarekisteriin. Työmaarekisteri on työkalu urakka- ja työntekijätietojen raportointiin verohallinnolle. Työmaarekisteri tunnistaa Valttikorttien tunnisteiden ja veronumeroiden sekä työnantajien perusteella, keistä työntekijöistä on kyse ja täydentää päätoteuttajan työntekijäraportointiin loputkin työntekijän tiedot, suoraan Ilmoita-palvelusta.

Tämä kaikki tapahtuu taustalla, hiljaa, omia aikojaan ja ilman yhtään ruutupaperia tai sähköpostia. Valttikortin käyttäminen siis mahdollistaa sen, että työntekijän tietoja ei tarvitse toimittaa erikseen rakennustyömaan päätoteuttajalle.

Valttikortilta ovat lisäksi luettavissa myös työntekijän Taitorekisteriin lisätyt ammattipätevyydet sekä suoritettu ePerehdytys. Eli aika kätevä kortti, vai mitä?

Lue lisää Valttikortista täältä

Lue lisää aiheesta