« takaisin

Mikä ihmeen veronumerorekisteri?

”Varmistathan vielä, että veronumerosi on merkitty veronumerorekisteriin?”

Mikä ihmeen veronumerorekisteri? Verohallinnon ylläpitämä, rakennusalan julkinen veronumerorekisteri. Verohallinnon ylläpitämä… Verohallinto antoi minulle veronumeron verokortissa, kai ne sen tietävät jo? Tietävät toki, mutta eivät tiedä sitä, että juuri sinä työskentelet rakennusalalla, jos et sitä heille kerro.

 

Mikä ihmeen veronumerorekisteri

 

Veronumerorekisterin tarkoituksena on, että rakennustyömaalle mennessäsi saadaan helposti todennettua, että oikeasti työskentelet rakennusalalla. Tietosi ovat julkisessa rekisterissä tarkistettavana ja Verohallinnon asiakastietokannassa. Näin halutaan vähentää harmaan työvoiman määrää alalla.

Siksi sinun – tai työnantajasi tai työmaan päätoteuttajan – on erikseen ilmoitettava Verohallinnolle, että veronumerosi halutaan merkittävän rakennusalan veronumerorekisteriin. Verohallinto pidättää itsellään oikeuden merkitä henkilö rekisteriin myös oma-aloitteisesti.

Veronumerossa on aina 12 numeroa, eikä sitä sinulta pois oteta. Veronumerosi ei muutu, vaikka vaihdat työnantajaa, kouluttaudut toiselle alalle tai siirryt palkkatyöstä yrittäjäksi tai toisin päin. Pysyt merkittynä veronumerorekisteriin, paitsi jos erikseen ilmoitat Verohallinnolle, että haluat pois.

Verokortti on palkanlaskijalla, mistä nyt saan veronumeroni selville, kun en ulkoakaan muista? Jos kaipaat omaa veronumeroasi, eikä verokortti ole käsilläsi, voit soittaa suoraan Verohallinnolle. Ja miten sen numeron sitten saa rekisteriin? Yksinkertaista, ehkä arvaatkin vastauksen – soittamalla Verohallinnolle tai käymällä verotoimistossa.

Hoida veronumerorekisteriin merkitseminen kuntoon hyvissä ajoin ennen työmaalle menoasi. Verohallinnolle soittaminen on toki nopeaa eikä puhelukaan kestä kauaa.

Veronumerorekisteriäkin päivitetään koko ajan, arkisin tunnin välein. Tietosi ovat siis löydettävissä rekisteristä jo viimeistään tunnin kuluttua rekisteröinnistä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä, ja räntäsateessa työmaan portin edessä maanantaiaamuna kello kuusi vielä pidempi – Verohallinnon palvelunumerot kun avautuvat arkisin aamuyhdeksältä.

Et ole veronumerorekisterissä aivan yksin.

 

Verohallinnon tilastojen mukaan rekisteriin oli merkitty:

  •  heinäkuussa 2014 793 779 henkilöä
  •  runsas puoli vuotta myöhemmin 9.2.2015 963 442 henkilöä
  •  reilusti yli miljoona 5.10.2015, jolloin lukema oli 1 011 126
  •  vuoden 2015 loppuun mennessä 1 035 192 henkeä.

Ja kun tietosi on merkitty veronumerorekisteriin, muista hankkia vielä työmaalle käytettäväksi henkilötunniste, johon veronumero on merkitty.  Henkilötunnisteeksi käy vaikka Valttikorttimme.

 

Valttikortti on sähköinen työturvallisuuslain mukainen henkilötunniste, joka toimii myös avaimena työmaalle.

Lue lisää ja tilaa Valttikortit


Lue lisää aiheesta