« takaisin etusivulle

Mikä ihmeen ePerehdytys?

eperehdytys_eoppiminen.jpeg

Monen korviin on saattanut kantautua jo jotakin tänä syksynä julkaistavasta ePerehdytyksestäSe on verkossa suoritettava rakennusalan yhteinen yleisperehdytys, jonka tavoitteena on parantaa työturvallisuutta, yhtenäistää alan työturvallisuuskäytäntöjä ja tehostaa toimintaa työmailla. ePerehdytys käy kaikilla työmailla, ja säästää siksi merkittävästi sekä aikaa että kustannuksia: Työntekijöiden ei enää tarvitse suorittaa samansisältöisiä yleisperehdytyksiä erikseen kaikilla työmailla, joilla he työskentelevät, vaan kerran suoritettu ePerehdytys riittää yleisperehdytykseksi. ePerehdytys on voimassa 12 kuukautta kerrallaan.

Yhteinen yleisperehdytys edistää työturvallisuuskäytäntöjen noudattamista ja tekee perehdytyksestä tehokkaampaa. Työmaalla voidaan keskittyä yleisperehdytyksen sijasta olennaiseen, kuten työmaakohtaiseen perehdytykseen ja työmaan erityisiin vaaranpaikkoihin. Kun ePerehdytys on suoritettu, on varmennettu, että työntekijällä on hallussaan yleiset työturvallisuuskäytännöt. ePerehdytys ei korvaa työmaakohtaista perehdytystä tai työturvallisuuskorttia.

ePerehdytys on Rakennusmedian ja Ratekon tarjoama maksullinen palvelu. Tilaajavastuu on ollut mukana kehitystyössä, ja tarjoaa alustan palvelun tilaukseen ja käyttäjän tunnistautumiseen: palvelun käyttöoikeus aktivoidaan Ilmoita-palvelussa, ja käyttäjä voi tunnistautua ePerehdytyksen verkkoympäristössä Valttikortilla. Lisätietoja palvelusta voit lukea täältä.

Miten ePerehdytys toimii?

ePerehdytys suoritetaan sähköisesti, ja sen sisällöt ovat aina ajantasaisia ja voimassa olevien säädösten mukaisia. Työntekijä suorittaa ePerehdytyksen verkossa tunnistautumalla joko Valttikortin numerolla tai veronumeron ja työnantajan y-tunnuksen yhdistelmällä. Tämän jälkeen hän saa tekstiviestitse vahvistuskoodin ja pääsee suorittamaan koulutuksen. ePerehdytyksen käyttöönotto edellyttää Ilmoita-palvelun käyttöä ja työntekijän puhelinnumeron syöttämistä Ilmoita-palveluun.

Koulutus koostuu tehtäväsivuista ja tentistä. Hyväksytty tenttisuoritus tallentuu Tilaajavastuun Taitorekisteriin, josta se on luettavissa Valttikortilta. Suorituksen voi osoittaa myös pdf-muotoisella todistuksella. Sähköisesti luettava tieto perehdytyksestä helpottaa arkea työmailla ja vähentää byrokratiaa. ePerehdytyksellä voi korvata yleisperehdytyksen, mikä on myös Aluehallintoviraston hyväksymä menettely.

ePerehdytyksestä on tehty useita kieliversioita: suomi, venäjä, viro, latvia, liettua, puola ja myöhemmin ruotsi. Näin on varmistettu, että mahdollismman moni työntekijä pystyy suorittamaan perehdytyksen helposti ja omalla äidinkielellään.

Ketkä ovat ePerehdytyksen takana?

ePerehdytys on usean eri tahon yhteistyön tulos. Palvelun kehittämisestä vastaavat RT:hen kuuluvat Rakennusmedia ja RATEKO. Sisältö on tuotettu yhteistyössä hankkeeseen osallistuvien eri toimialojen jäsenyritysten, Mittaviivan ja Mediamaisterin kanssa. Mukana kumppaneina ovat myös Rakennusliitto ja Pro.

Tilaajavastuu tarjoaa alustan ePerehdytyksen tilaamiselle ja työntekijöiden tunnistautumiselle. Lisäksi ePerehdytyksen suoritukset ovat luettavissa Tilaajavastuun Taitorekisteristä ja Valttikortilta. Tilaajavastuu laskuttaa loppuasiakasta palvelun käytöstä palveluehtojen mukaisesti. ePerehdytyksen käyttöönotto ei edellytä maksullisen Taitorekisterin tilaamista. Taitorekisterin ilmaisversiossa voit selailla käyttäjän Valttikortille automaattisesti tallentuvia ePerehdytyksiä. 

Tilaajavastuulle ePerehdytys-hankkeessa mukana oleminen on luontevaa, koska haluamme edistää rakennusalan digitalisaatiota ja työturvallisuutta sekä luoda rakennusalan yrityksille työkaluja, jotka vähentävät byrokratiaa ja tehostavat yritysten toimintaa.

Lue lisää ePerehdytyksestä täältä


Lue lisää aiheesta