« takaisin

Luotettava Kumppani -status Työmaarekisterissä

Luotettava Kumppani ja Työmaarekisteri.jpeg

Tilaajavastuulain mukaan tilaajan on ennen vuokratyö- tai alihankintasopimuksen solmimista hankittava laissa luetellut selvitykset sopimuskumppaneistaan. Näin tilaaja varmistaa, että sopimuskumppani on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa, kuten verot ja eläkemaksut. Luotettava Kumppani -palvelu kerää yrityksen tilaajavastuutiedot yhdeksi raportiksi ja tiedoista tehdään kokonaistulkinta, joka kertoo, jos yrityksen tiedoissa on puutteita tai selvitettävää.

Olemme tehneet Työmaarekisteriin päivityksen, jonka myötä palvelussa on nähtävillä Luotettava Kumppani -yritysten tilaajavastuuraporttien status. Tämä toiminnallisuus tuo työmaarekisterikäyttäjille lisätietoa omista toimittajayrityksistä ja auttaa tilaajaa näkemään yhdessä näkymässä kaikkien sopimuskumppaneidensa tilaajavastuutietojen tilanteen.

Luotettava Kumppani -raportin tiloja Työmaarekisterissä tulkitaan seuraavasti:

OK. Tietolähteiden perusteella yritys on hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet.

TIETOJA ODOTETAAN. Yrityksen tiedoista puuttuu tieto tai tietoa odotetaan tietolähteestä. Pyydä lisäselvitys ja pyydä toimittajaa ilmoittamaan tieto raportin täydentämiseksi. Tulkinta ei estä työn tilaamista.

HUOMIOITAVAA. Yrityksen ilmoituksen mukaan ei velvollisuutta kuulua rekisteriin. Symbolia käytetään, kun yrityksellä ei ole velvollisuutta kuulua esimerkiksi arvonlisäverovelvollisten rekisteriin tai ennakkoperintärekisteriin. Tulkinta ei estä työn tilaamista.

SELVITÄ. Tietolähteiden perusteella tilaajavastuutiedoissa on selvitettävää. Symbolia käytetään esimerkiksi silloin, kun tietolähteen mukaan yrityksen maksutiedoissa on selvitettävää.

SEIS. Tietolähteiden perusteella tilaajavastuutiedot eivät ole kunnossa. Symbolia käytetään esimerkiksi silloin, kun yritys on liiketoimintakiellossa tai konkurssissa.

Jos yrityksen kohdalla tila-sarakkeessa on teksti Puuttuu, yritys ei ole vielä liittynyt Luotettava Kumppani -palveluun. Puuttuu-napista saat helposti lähetettyä yritykselle kutsun liittyä Luotettavaksi Kumppaniksi, jolloin saat yrityksen tilaajavastuuraportin tilan näkyville Työmaarekisteriin. Saat noudettua yrityksen kaikki tilaajavastuutiedot käsittävän raportin Raportti-palvelustamme.

Huomaathan, että Luotettava Kumppani -raportin tilan näkyminen Työmaarekisterissä ei kuitenkaan vielä riitä tilaajavastuulain selvitysvelvollisuuden täyttämiseksi. Lain mukaan tilaajan on aina tarkastettava ja tallennettava Luotettava Kumppani -raportti tai yksittäin kerätyt tilaajavastuuselvitykset. Luotettava Kumppani -raporttia tai muita tilaajavastuuselvityksiä on säilytettävä vähintään kaksi vuotta sopimuksen päättymisen jälkeen.

Jos haluat automatisoida toimittajiesi tilaajavastuutietojen valvonnan, voit tehdä sen Valvoja-palvelumme avulla. Tarjoamme tällä hetkellä mahdollisuuden kokeilla Valvojaa kuukauden ajan veloituksetta. Voit lukea lisää Valvojasta ja maksuttomasta kokeilujaksosta täältä

Näppärän tilaajavastuulakioppaamme voit ladata ilmaiseksi oheisesta linkistä:

Lataa Tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa -opas 


Lue lisää aiheesta