« takaisin etusivulle

Kesäsesonki: kun palkkaat työntekijän rakennusalalle

raksa
Kesätyösesonki on kohta kuumimmillaan. Työntekijöitä palkatessa pitää muistaa asia jos toinenkin. Tämä postaus käsittelee työntekijöiden palkkaamista erityisesti rakennusalan näkökulmasta. Mikäli siis työskentelet rakennusalalla ja palkkasit kesätyöntekijän tai useamman, nappaa nämä vinkit talteen!

Ilmoita kesätyöntekijäsi veronumero veronumerorekisteriin tai huolehdi siitä, että hän tekee sen itse. Ilmoittaminen veronumerorekisteriin onnistuu helposti puhelimitse. Tarvitset tietoosi vain työntekijän nimen ja veronumeron.

Jokaisen rakennusalalla työskentelevän henkilön veronumeron on oltava merkittynä Verohallinnon ylläpitämään rakennusalan julkiseen veronumerorekisteriin. Tämä koskee myös kesätyöläisiä tai vain väliaikaisesti rakennustyötä tekeviä.

Käytätkö Tilaajavastuun Veronumero-palveluita? Lisää kesätyöntekijöiden tiedot muiden työntekijöiden joukkoon Ilmoita-palveluun, jossa hallinnoidaan yrityksen työntekijöiden henkilötietoja.

Hanki myös kesätyöntekijöillesi kuvalliset henkilötunnisteet. Rakennustyömaalla työskentelevällä henkilöllä on oltava aina esillä henkilötunniste, jossa on hänen kuvansa, ja josta käy ilmi ainakin hänen virallinen nimensä, veronumero sekä työnantajan tiedot. Henkilötunnisteen tarkempaa mallia ei ole määritelty – se voi olla henkilökortti tai vaikkapa turvakypärään kiinnitettävä tarra.

Henkilötunnisteen olennaisimpia asioita on kuva, josta henkilö on helposti tunnistettavissa. Jos kesätyöläisesi on opiskelija tai vastavalmistunut, saattaa hänellä olla tallessa opiskelijakorttia varten otettu kuva. Se kelpaa useimpiin kortteihin loistavasti!

Voit ottaa kuvat myös itse jokaisesta kesätyöntekijästä. Rakennustyömaalla käytettävän henkilökortin kuvan ei yleensä tarvitse olla virallinen passikuva. Ota kuvat toimiston valkoista seinää vasten. Älypuhelin voi hyvinkin kelvata kameraksi. Muista kuvauksen jälkeen tarkistaa, että tunnistat kesätyöntekijäsi kuvista jos et tunnista heitä itse toisistaan, ei tunnista kukaan muukaan. Lisää valokuvavinkkejä voit katsoa täältä!

Ennen kuin siirryt täysin kesälaitumille, muistathan huolehtia myös tilaajavastuulain velvoitteiden hoitamisesta! Voit virkistää muistiasi lataamalla kätevän oppaamme tilaajavastuulaista.

Lataa tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa -opas

 


Lue lisää aiheesta