« takaisin etusivulle

Kesä, kärpäset ja uusi työ?

kesä_kärpäset_ja_uusi_työ.jpeg

Kesä on sesonkiaikaa monella alalla. Kesätyöt ovat usein myös ensimmäisiä työkokemuksia, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Jotta työskentelyn aloittaminen sujuisi helposti ja turvallisesti, kannattaa vilkaista tätä tarkistuslistaa. Lista on tehty erityisesti rakennusalan näkökulmasta, mutta monet ohjeista ovat sovellettavissa myös muille aloille.

Työsopimus

  • Solmi työsopimus kirjallisesti työnantajasi kanssa. Kirjallinen työsopimus on sekä työntekijän että työnantajan etu. Se on myös oikeudenmukaisen palkkauksen ja työehtojen perusta. Kurkkaa täältä vinkit työsopimuksen tekemiseen.

Veronumero

Verokortti

  • Toimita verokorttisi työnantajalle tai palkanlaskijalle ennakonpidätyksen suorittamista varten. Ilman verokorttia ennakonpidätysprosentti on 60.

Työturvallisuus ja perehdytys

Henkilötunniste

  • Rakennustyömaan työntekijällä on oltava henkilötunniste näkyvällä paikalla. Henkilötunnisteessa pitää olla henkilön kuva, nimi, työnantaja ja veronumero. Työnantajasi hankkii sinulle henkilötunnisteen. Säilytä sitä huolellisesti – etenkin, jos sitä käytetään myös sähköisessä kulunvalvonnassa.

Todistukset ammattipätevyyksistä

  • Jos sinulla on ammattipätevyyksiä, esimerkiksi SETIn myöntämä sähkötyöturvallisuuspätevyys, ota todistus pätevyydestäsi mukaan. Työnantajasi saattaa hallinnoida pätevyyksiä esimerkiksi Taitorekisterissä – jos näin on, ammattipätevyytesi voidaan lukea henkilötunnisteenakin käytettävältä Valttikortilta, etkä tarvitse erillistä pätevyystodistusta mukaasi.

Työtodistus

  • Kun lopetat työt, muista pyytää työnantajaltasi työtodistus. Työnantajallasi on velvollisuus antaa sinulle kirjallinen työtodistus, jos sitä pyydät.

Antoisia työhetkiä ja turvallista kesää!


Lue lisää aiheesta