« takaisin etusivulle

Ja tärkein niistä on henkilökortti

ja_tärkein_on_henkilökortti.jpeg

Joskus saattaa tuntua siltä, että kortteja on siellä ja täällä. On bussikorttia, ajokorttia, erilaisia kanta-asiakaskortteja, pätevyyskortteja ja kirjastokortteja. Rakennustyömaalla tärkeimmäksi kortiksi nousee henkilökortti. Rakennustyömaalla käytettävällä henkilökortilla pitää näkyä henkilön nimi, veronumero, työnantaja ja kuva. Monilla työmailla henkilökorttia käytetään myös kulunvalvonnassa, joten ilman sitä työmaalle ei pääse.

Miksi henkilökorttia sitten käytetään? Veronumerolaki edellyttää, että jokaisella työmaalla työskentelevällä työntekijällä on henkilötunniste, josta veronumero näkyy. Tämä on osa rakennusalan harmaan talouden torjuntaa. Esimerkiksi yleisesti henkilötunnisteena käytetyn Valttikortin tilaaminen edellyttää sitä, että kortinhaltijan veronumero on ilmoitettu rakennusalan julkiseen veronumerorekisteriin. Veronumero myös näkyy itse kortilla.

Myös työturvallisuuslaki edellyttää henkilökorttia. Työmaan työturvallisuudesta vastaavalle päätoteuttajalle tiedot työmaalla olevista henkilöistä, heidän kulkutiedoistaan ja perehdytyksestään ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Millainen on hyvä henkilökortti? Jotta veronumerolain velvoitteet täyttyvät, henkilökortissa on näyttävä työntekijän kuva, nimi, veronumero ja työnantaja. Valokuvan on oltava tunnistettava, vähän kuten vaikka ajokortissa - ei siis lomakuvia rannalla aurinkolasit päässä, vaikka se mukavaa onkin! Lisävinkkejä hyvän valokuvan ottamiseen löydät täältä.

Usein yhdellä kortilla halutaan lyödä monta kärpästä. Jos käyttää älykorttia, onnistuu sillä myös työturvallisuuden kannalta tärkeä asia, eli kulunseuranta. Esimerkiksi Valttikorttia voi käyttää sekä kulunvalvonnassa että henkilökorttina. Näppärää, eikö!

Kun nyt usean kärpäsen lyömisestä puhuttiin, niin tässäpä varsinainen kärpäslätkä! Nimittäin tätä nykyä Valttikortilta voi lukea myös tietoja työntekijän pätevyyksistä. Pätevyyksien hallinnointiin tarkoitettuun Taitorekisteri-palveluun syötetyt pätevyydet kun ovat luettavissa Valttikortilta joko mobiilisovelluksella tai vaikka kulunseurantajärjestelmien avulla. Näin Valttikortti + Taitorekisteri -yhdistelmä vähentää korttien tarvetta entisestään, kun tiedot esimerkiksi sähköpätevyyksistä tai ensiapukurssista voidaan tarkastaa sähköisesti ja lukea yhdeltä ja samalta kortilta!

Sähköinen pätevyysrekisteri on iso harppaus kohti rakennusalan digitalisaatiota, ja helpottaa tuntuvasti turhauttavaa korttirallia. Lisätietoja Taitorekisteristä ja sen mahdollistamasta korttien karsimisesta voit lukea täältä:

Kirjaudu ja tutustu palveluun

 


Lue lisää aiheesta