« takaisin etusivulle

Jätä aikaa oikeille töille

mies heittaa lennokkia

Yrittäjän arkeen kuuluu monesti paljon byrokratiaa, ja paperitöiden hoitamiseen tuhraantuu tunti jos toinenkin. Vuonna 2007 voimaan astuneen tilaajavastuulain avulla mahdollistetaan reilu kilpailu ja vähennetään harmaata taloutta. Laki saattaa kuitenkin myös aiheuttaa lisää hallinnollista työtä yrittäjille. Voisiko sitä jotenkin helpottaa?

Tilaajavastuulaki edellyttää, että työn tilaaja tarkistaa ennen sopimuksen tekemistä alihankkijan tilaajavastuutiedot. Selvitettäviä tietoja ovat esimerkiksi selvitys ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisävelvollisen rekisteriin merkitsemisestä sekä verovelkatodistus. Tarkemman listauksen selvitettävistä tilaajavastuutiedoista löydät täältä.

Tilaajavastuudokumentit saavat olla enintään kolme kuukautta vanhoja, ja ne on uusittava säännöllisesti. Jos sopimus jatkuu yli 12 kuukautta, täytyy tiedot tarkistaa uudelleen! Lisäksi tilaajan on arkistoitava dokumentit ja säilytettävä niitä kaksi vuotta sopimuksen päättymisen jälkeen.

Työ- ja elinkeinoministeriön raportin mukaan satunnaisesti selvityksiä tekevältä yrittäjältä aikaa menee 15 minuuttia jokaisen erillisen dokumentin hankkimiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden tilaajavastuuselvityksen kokoamiseen kuluu työaikaa yli tunti! Säännöllisemminkin selvityksiä kokoavalta yritykseltä kuluu aikaa 7 minuuttia per dokumentti. 

Tilaajavastuuselvitykseen tarvittavien dokumenttien kerääminen ja toimittaminen ovat suoraan pois oikeilta töiltä. Usein ikäviä paperitöitä tulee vielä lykättyä hamaan tulevaisuuteen, ja sen jälkeen papereita saa keräillä kiireellä viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Jos joudut tekemään useamman kuin yhden tilaajavastuuselvityksen vuodessa, on Luotettava Kumppanuus sinulle taloudellisesti kannattavaa ­– testaa se vaikka hyötylaskurillamme. Luotettavana Kumppanina säästät aikaa ja rahaa ja saat tilaajavastuutietosi sähköiseen muotoon. Näin ne ovat aina ajan tasalla sekä sähköisesti tarkastettavissa ja arkistoitavissa.

Sen lisäksi, että Luotettava Kumppanuus säästää sinulta aikaa, voit hyödyntää sitä yrityksesi viestinnässä, markkinoinnissa ja tarjouskilpailuissa. Saat käyttöösi Luotettava Kumppani -logon, jota voit hyödyntää esimerkiksi verkkosivuillasi ja tarjouskilpailuissa. Näin osoitat yhteistyökumppaneillesi, että olet hoitanut lakisääteiset velvoitteesi ja että toimit luotettavasti ja läpinäkyvästi.

Lue lisää Luotettava Kumppani -palvelusta


Lue lisää aiheesta