« takaisin

Haluamme olla inhimillisten työpaikkojen edelläkävijä

12.9.2018

Yksi arvoistamme on inhimillisyys. Meillä se todella näkyy arjessa, sillä meillä jokainen saa tulla töihin omana itsenään. Ei tarvitse jättää kotiminää kotiin ja työpaikalle saapuessa vaihtaa työminän rooliin. Vapautuu valtavasti energiaa, kun saa olla töissä juuri sellainen kuin on.

shutterstock_597498365

Jokaisella ihmisellä on tarve tulla kohdatuksi ja nähdyksi kokonaisvaltaisen ihmisenä, ei vain statuksena tai tittelinä. Meillä tämä toteutuu. Kohtaamiset kollegan kanssa ovat aitoja ja inhimillisiä. Inhimilliset kohtaamiset alkavat olemaan hektisen yhteiskunnan keskellä katoava luonnonvara, jota meillä täällä Vastuu Groupilla halutaan vaalia. Itseohjautuvassa organisaatiossa inhimillisyys on äärimmäisen tärkeää ja sen puute voi olla kohtalokasta.

Inhimillinen yritys ymmärtää yksityiselämän haasteet

Psykoterapeutti ja työnohjaaja Maaret Kallion mukaan ”inhimillisiä kohtaamisia tapahtuu siellä, missä ihminen tulee hädässään nähdyksi ja onnessaan tunnistetuksi.” Vastuu Groupilla välitetään aidosti, ihan jokaisesta. Meillä jokainen työntekijä nähdään ihmisenä eikä resurssina, joka korvataan uudella, jos elämässä tulee haasteita. Me kuljemme rinnalla myös elämän vaikeissa käännekohdissa. Niitä kun tulee, ihan jokaiselle joskus.

Emme jätä ketään pulaan, emmekä vaadi ketään taipumaan ylisuorituksiin. Vaikeissa elämäntilanteessa kukaan ei pysty antamaan itsestään töissä 100 %, ja me ymmärrämme sen. Autamme kaikessa missä voimme: järjestämme tarvittaessa ylimääräistä vapaata tai tukea.

Kiitoksia, inhimillisyyttä ja joustavuutta

Inhimillisyys on meillä myös arjen pieniä tekoja. Olemme taitavia kiittämään työkavereita aidosti ja vilpittömästi. Meillä on kiitoskaappi, josta kuka tahansa voi napata pienen lahjan ja antaa sen työkaverille kiitokseksi. Me kiitämme toisiamme usein. Juhlimme myös onnistumisia ja työkavereiden juhlapäiviä. Olemme inhimillisesti läsnä toistemme ilojen ja surujen kanssa.

Inhimillisyys on joustavuutta ja luottamusta työyhteisön arjessa. Työpäivänsä meillä voi muokata haasteiden, omien kiireiden ja muiden henkilökohtaisten asioiden kanssa sopivaan balanssiin. Meillä työnsä voi tehdä epätyypillisinä aikoina, hyödyntää etätyötä tai pitää Skype-palaverin. Etätöitä meillä on tehty niin Italiassa, kodin vaatehuoneessa kuin mökin terassilla.

Koska haluamme pitää työntekijöistämme huolta, olemme järjestäneet jokaiselle aikaa urheiluun työpäivien lomassa. Meillä on käytössämme ilmainen kuntosali, jossa saa käydä kaksi tuntia viikossa työajalla, ja vapaa-ajallaan tietenkin niin paljon kuin mieli tekee.

Aikaa tärkeiden ihmisten kanssa

Jotta jokaisella olisi mahdollista viettää enemmän aikaa myös läheisten kanssa, olemme ottaneet tavaksi järjestää työntekijöillemme ylimääräisiä vapaapäiviä. Näitä meillä on esimerkiksi aina joulun aikaan. Järjestämme myös lastenjuhlat joka vuosi, jotta lapset – omat, tuttavan lapset tai sukulaiset – pääsevät tutustumaan työpaikkaamme.

Meillä lapset voi ottaa työpaikalle mukaan ihan tavallisenakin arkipäivänä. Inhimillisyys näkyy myös siinä, että jos kesken työpäivän puhelimen näytöllä vilkkuu päiväkodin numero ja tiedät joutuvasi lähtemään sairaan lapsen kanssa kotiin, ei asiasta tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Työkaverit toivottavat tsemppiä ja kysyvät voivatko he auttaa. Ei siis tarvitse lähteä huono omatunto hartioilla ryntäämään kohti päiväkotia, vaan tiedät muidenkin ajattelevan, että nyt asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen.  

Meillä myös ollaan joustavia työaikajärjestelyissä. Usein perhevapaalta palaavat haluavat aloittaa työn esimerkiksi 60 % työajalla. Toiset taas hyödyntävät työaikajoustoja ja opiskelevat työn ohessa.

Voisiko inhimillisyys olla työelämän uusi normi?

Emme ole ajatuksiemme kanssa yksin, sillä työelämässä tavoitellaan yhä enemmän inhimillisyyttä. Uskomme vahvasti, että inhimillisyyden lisääminen työpaikoilla lisää halua sitoutua omaan työhön ja parantaa jokaisen elämänlaatua. Hektisyys, kovat arvot ja suorittaminen ovat yhteiskunnassa uusia normeja. Me haluamme taistella tätä uutta normaalia vastaan ja tuoda enemmän inhimillisiä kohtaamisia, joustavuutta ja luottamusta työpaikalle. Haluamme olla aidosti inhimillisiä.

Haluatko lukea enemmän yrityskulttuuristamme? Kurkkaa siinä tapauksessa tänne!


Lue lisää aiheesta