« takaisin

Etätöissä meillä ja maailmalla

08.10.2019

Etätöissä meillä ja maailmalla-1

Toimistomme sijaitsee Espoon Perkkaalla. Aivan kaikki toimistolle eivät kuitenkaan päivittäin saavu, sillä etätyöskentely kuuluu työpaikkamme rutiineihin. Loppuviikosta on jopa muodostunut jo yleinen kukaan ei ole toimistolla -aika, joten perjantaisin tänne eksyneet saavat työskennellä melko rauhassa. Muutama meistä on myös ehtinyt jo levittää siipensä kauemmaksi. Controllerimme Henri Sorsa otti elämässään rohkean harppauksen muutamalla Helsingistä Turkuun ja teknisen tuen töitä tekevä Marko Vähänen puolestaan otti suunnan Espanjan auringon alle!

Kysyimme heidän kokemuksiaan etätyöskentelystä ja näin he vastasivat:

Mistä kaukaa teet töitä ja miksi?

Marko: Työskentelen Fuengirolassa Espanjassa. Espanjaan muutto on ollut haaveeni jo ainakin 10 vuotta. Kun kaksi vuotta sitten kävimme perheeni kanssa täällä viimeksi, päätimme, että tänne me muutamme vielä joku päivä. Ja niin me teimme, kun sain työkuviot sovittua!

Henri: Elämäni vei minut keväällä 2019 Helsingistä Turun suuntaan ja teen nyt etätöitä täältä käsin. Vierailen kuitenkin kerran viikossa myös Espoon toimistollamme.

Mikä etänä työskentelyssä on parasta ja mikä huonointa?

Marko: Parasta omalla kohdalla oli ehdottomasti se, että sain muuttaa paikkaan, johon olen jo usean vuoden ajan halunnut. Fuengirolassa paistaa aurinko melkein aina, eikä rännästä tai pakkasesta ole tietoakaan. Huonointa puolestaan on ehdottomasti se, että en voi lähteä työkavereiden kanssa lounaalle tai muuten nähdä ja jutustella mukavia.

Henri: Etätyössä parasta on vapaus muodostaa työpäivä omannäköiseksi. Työmatkailuun aiemmin kulunut aika onkin käytettävänä esimerkiksi harrastuksiin. Lisäksi koen pystyväni keskittymään työntekoon paremmin oman kodin rauhassa, sillä häiriötekijöitä ei ole niin paljon kuin toimistoympäristössä. Etätyöskentelyn varjopuolet liittyvät eniten työyhteisöön, jonka parissa ei pääse enää viettämään niin paljon aikaa. Kommunikointi siirtyy enemmän työasioihin liittyviin Skype-puheluihin ja Slack-keskusteluihin.

Mitä kannattaa huomioida etätöitä harkitessa?

Marko: Ainakin omalla kohdallani mietin, riittääkö itsekuri tekemään töitä Aurinkorannan paahteessa, kun aurinko paistaa ja rannalla olisi kiva makoilla kylmä juoma kädessä. Kannattaa myös miettiä, onko valmis tekemään työtä ihan oikeasti yksin ilman, että näkee työkavereita päivittäin.

Henri: Etätyössä korostuu itseohjautuvuus ja muutenkin työelämänhallinta. Olet huomattavasti enemmän vastuussa työpäiviesi kulusta ja tehtäviesi itsenäisestä hoidosta.

Mitä kaipaat toimistolta?

Marko: Kaipaan eniten työkavereita, yhteisiä lounaita ja muita yhteisiä illanistujaisia.

Henri: Työkavereita sekä kahvi- ja lounastaukojen spontaaneja keskusteluita

Mitä muuta haluaisit kertoa etätyöskentelystä?

Marko: Mikäli on unelma, jonka voi toteuttaa etätyöskentelyn avulla, niin ei muuta kun järjestämään asiat niin, että sen saa tehtyä! Kannattaa kuitenkin muistaa, että työtä se etätyökin on ja työt pitää aina pystyä hoitamaan kunnialla maaliin!

Henri: Etätyö ei sovi kaikille, vaan oma luonne vaikuttaa paljon etätyön mielekkyyteen. Kannattaa testata etätyöskentelyä ennen kuin harkitsee siirtymistä kokoaikaiseen etätyöskentelyyn!

Haluatko lukea enemmän etätyöskentelystä? Kurkkaa siinä tapauksessa tänne.

Millan kirjoitus jatkaa postaussarjaa, jossa kerromme yrityskulttuuristamme ja matkastamme itseohjautuvana organisaationa. Voit tilata blogipostauksemme sähköpostiisi ja pysyt näin ajan tasalla matkamme kulusta.


Lue lisää aiheesta