« takaisin etusivulle

ePerehdytys: lyhyt oppimäärä

eperehdytys.jpeg

Monen korviin on varmasti jo kantautunut uutisia kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiosta ja muista uusista toimintatavoista – kuten kahden viikon putkiremontista. Rakennusalalle kehitetty yhteinen yleisperehdytys, ePerehdytys, on yksi näistä uusista ja yksinkertaisemmista toimintatavoista. Yhteinen yleisperehdytys edistää turvallisten työtapojen noudattamista ja yksinkertaistaa perehdytyskäytäntöjä monilla työmailla, ja tieto suoritetusta yleisperehdytyksestä voidaan tallentaa suoraan Taitorekisteriin ja lukea Valttikortilta. ePerehdytys on tällä hetkellä pilotointivaiheessa, ja se avataan laajempaan käyttöön vuoden 2017 aikana.

ePerehdytystä ovat olleet kehittämässä useat alan liitot, yritykset ja järjestöt sekä Aluehallintovirasto. Yhteinen perehdytysmalli parantaa ja helpottaa työmaiden arkea; moni työntekijä voi joutua vuoden aikana suorittamaan useita perehdytyksiä, niin yleisiä kuin työmaakohtaisiakin. Yhteinen yleisperehdytys ei korvaa työmaakohtaista perehdytystä, mutta se yksinkertaistaa perehdyttämisprosessia: kun työntekijä on valmiiksi suorittanut yleisperehdytyksen, sitä ei tarvitse enää tehdä työmaalla. Näin työmaalla jää enemmän aikaa keskittyä työmaakohtaiseen perehdytykseen ja työmaan erityispiirteisiin.

Yksinkertaisesti ePerehdytyksessä on kyseessä verkossa suoritettava perehdytyskoulutuksesta, joka on voimassa 12 kk kerrallaan kaikilla työmailla. ePerehdytyksen sisällöt ovat aina ajantasaisia ja voimassa olevien säädösten mukaisia. Työntekijä suorittaa ePerehdytyksen verkossa tunnistautumalla joko Valttikortin numerolla tai veronumeron ja työnantajan y-tunnuksen yhdistelmällä. Tämän jälkeen hän saa tekstiviestitse vahvistuskoodin.

ePerehdytyksestä on tehty useita kieliversioita: viro, latvia, liettua, puola, venäjä, englanti ja myöhemmin myös ruotsi.  Kun työntekijä voi suorittaa perehdytyskoulutuksen omalla äidinkielellään, tiedon omaksuminen helpottuu. 

Suorituksen jälkeen työntekijä voi tulostaa itselleen todistuksen suoritetusta yleisperehdytyksestä. Lisäksi tieto ePerehdytyksen suorittamisesta voidaan lisätä Taitorekisteriin ja siten lukea Valttikortilta – palvelu kun tukee alusta asti myös ePerehdytystä. Kun perehdytystieto on luettavissa yhdeltä kortilta, perehdytystietojen ylläpitäminen ja seuranta yksinkertaistuvat. ePerehdytyksellä voi korvata yleisperehdytyksen, mikä on myös Aluehallintoviraston hyväksymä menettely. 

Tällä hetkellä ePerehdytys on pilotointivaiheessa, ja se on tarkoitus avata laajempaan käyttöön syksyllä 2017. Palvelun kehittämisestä vastaavat RT:hen kuuluvat Rakennusmedia ja RATEKO. Sisältö on tuotettu yhteistyössä hankkeeseen osallistuvien eri toimialojen jäsenyritysten, Mittaviivan ja Mediamaisterin kanssa. Mukana kumppaneina ovat myös Rakennusliitto ja Pro.

Tilaajavastuun keväällä 2017 julkaisema Taitorekisteri-palvelu tukee siis ePerehdytystä alusta asti. Lisäksi Taitorekisteristeristä on tällä hetkellä luettavissa noin 30 yleisintä rakennusalan pätevyystietoa. ePerehdytyksen käyttöönotto ei edellytä maksullisen Taitorekisterin tilaamista. Taitorekisterin ilmaisversiossa voit selailla käyttäjän Valttikortille automaattisesti tallentuvia pätevyyksiä kuten esim. ePerehdytys. Jos haluat lisätietoja Taitorekisteristä, voit tutustua palvelun esitteeseen alla:

 Lataa esitys


Lue lisää aiheesta