« takaisin

Samu Salon vieraskynä: Omadata tuo mahdollisuuksia

Samu Salo IL

Monet liitot elävät parhaillaan murrosaikaa ja jäsenkanta vanhenee. Meillä Insinööriliitossa ikäjakauma on toisenlainen. Meillä jäsenkunnan keski-ikä nuorenee koko ajan.

Kivijalkamme on vahva opiskelijatoiminta ja saammekin vuosittain noin 5000 insinööriopiskelijaa jäseniksi.

Osa jää pois valmistuttuaan, osa jatkaa Insinööriliitossa. Toki samaan aikaan, kun mietimme toimia uusien jäsenien hankkimiseksi, panostamme siihen, miten saamme pidettyä nuo nykyiset jäsenet tyytyväisinä.

Olemme pyrkineet kehittämään koulutustarjontaa opiskeluajalle, ja meillä onkin omanlainen sapluuna eri vuosikursseille. Mielestämme lisäarvon tuominen jo jäsenyyden alkuaikoina on tärkeää. Luonnollisesti on tärkeää myös hyödyntää olemassa olevaa dataa, miten jäsenet käyttäytyvät, jotta eri segmentit saavat heille hyödyllistä tietoa, sillä eihän meistä kukaan halua epäoleellista spämmiä.

Omadatan hyödyntäminen tuo mahdollisuuksia

Omadatan hyödyntäminen avaa monia uusia mahdollisuuksia digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Omadata-ratkaisuilla pyritään helpottamaan ihmisten mahdollisuuksia saada omaa osaamisdataansa eri lähteistä ja luvittaa sitä eteenpäin haluamiinsa osaamisen kehittämisen ja työelämän palveluihin. Omadata tuo henkilötietojen hallintaan ja käsittelyyn uutta lähestymistapaa, jonka avulla pyritään siirtymään nykyisestä organisaatiokeskeisestä järjestelmästä kohti ihmiskeskeistä järjestelmää.

Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että yksilö hallitsee omia tietojaan. Hyvä esimerkki on oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen datan avulla. Jos henkilö antaa luvan, datan avulla voidaan auttaa luomaan digitaalinen CV.

Omadatan avulla työntekijät voivat antaa työnantajalle luvan hakea omia opintosuorituksia ja -pätevyyksiä. Tämän jälkeen työnantajan on helpompi hahmottaa organisaation osaamista ja suunnitella osaamisen kehittämistä sekä projektien resursointia. Työnhakija voi luvittaa omia tietojaan useisiin eri työelämäpalveluihin. Koska tiedot päivittyvät automaattisesti ja ovat varmennettuja, työnantajat löytävät helpommin työnhakijoita. Omadatan avulla voidaan tarjota entistä yksilöllisempiä ja ennakoivampia palveluita erilaisissa elämäntilanteissa ja -tapahtumissa esim. opintojen ja työllistymisen tukemisessa.

Miten liitot hyötyisivät omadatasta?

Täsmätiedon hyödyntäminen koskee myös työuraa. Tällä hetkellä tuomme jäsenillemme tietoa koulutuksista ja kursseista, joilla he voivat täydentää omaa ammattiosaamistaan. Kaikki jäsenet eivät kuitenkaan toimita esimerkiksi työpaikkatietoja Insinööriliitolle. Sanotaan, että liittojen tärkein tehtävä on puolustaa ja parantaa jäsentensä työehtoja sekä kehittää työelämää. Mielestäni omadatan avulla jäseniä pystyisi palvelemaan paremmin sekä tarjoamaan juuri heille sopivaa esimerkiksi täydennyskoulutusta.

Eniten henkilöä palvelisi, jos yksi palvelu toisi tiedon työpaikoista, liitoista ja palveluista. Näin edunvalvonta, osaamisen kehittämisessä tukeminen, työllistymisessä tukeminen sekä entistä paremmin suunnatut palvelut löytyisivät samasta paikkaa. Kun työntekijä liittyisi liiton jäseneksi, hän luvittaisi jäsenrekisteriin tiedon, että hänelle pystytään ehdottamaan yksilöllisempiä tapahtumia, koulutuksia ja palveluita.  

 

Samu Salo

Insinööriliitto

puheenjohtaja

Digitaalinen työllistyminen -hankkeen suojelija