« takaisin

Vinkit vastuulliseen remonttiin

22.1.2021

Vinkit vastuulliseen remonttiin

Vastuullisuusajattelu on rantautunut myös remontoinnin ja rakentamisen maailmaan. Ympäristöystävällisempi remontti vaatii hieman vaivannäköä, mutta lopputulos kestää aikaa ja on sijoitus myös omaan hyvinvointiin. Otso Sillanaukee on vastuullisuusvaikuttaja, jonka Zero Waste: Jäähyväiset jätteille -esikoiskirja antaa käytännön vinkkejä jätteettömään elämäntapaan. Tässä blogitekstissä hän antaa neuvoja vastuulliseen remontointiin, josta hänellä on myös omaa käytännön kokemusta.

Nollahukka-ajattelumalli alkaa arjen pienistä teoista

Nollahukka-ajattelumallissa pyritään turhan hukan vähentämiseen jokaisella elämän osa-alueella. Uuden ajattelumallin omaksumisen voi aloittaa pienistä arjen teoista.

– Vastuullisuusherääminen tapahtui kohdallani muutamia vuosia sitten. Olin ennen kulutuskatastrofi ja tavoittelin sosiaalisessa mediassa hyväksyttyä elämäntyyliä. Pysähtymisen jälkeen aloin miettiä omia arvojani sekä elämäntyyliäni. Päätin, etten osta enää yhtäkään muovipussia, -pulloa tai kertakäyttökuppia. Tästä seurasi ajattelutavan ja toimintatapojen muutos. Lopulta vuosien 2018–2019 kaikki sekajätteeni mahtui litran lasipurkkiin. Vastuullisempi elämäntapa lähti kierrättämisestä ja on edennyt siitä vähäpäästöisempään ja kiertotalouden mukaiseen elämäntapaan, Sillanaukee kertoo.

Vastuullisen remontoinnin pääperiaatteet

Remontoidessa on monia paikkoja, joissa voi tehdä vastuullisemman valinnan. Sillanaukeella oli omassa remonttiprojektissaan muutama pääperiaate, joiden mukaan hän teki valintoja. Kiteytetysti periaatteina olivat: pienesti asuminen, vanhan säilyttäminen ja kunnostaminen, luonnollisten ja kierrätysmateriaalien käyttö, sekä uusissa hankinnoissa kiertotalouden mukaiset valinnat.

– Pienesti asuminen on kiinnostanut minua pidemmän aikaa. Suomessa elämäntyylistämme johtuvista ympäristövaikutuksista iso osa tulee asumisesta ja erityisesti asuntojen lämmittämisestä. 20 neliötä per henkilö olisi laskennallinen kestävä elintilanmäärä, joten päädyin ostamaan 24 neliöisen yksiön, Sillanaukee sanoo.

Sillanaukeen tavoitteena oli remontoida kohde nollahukka-arvoilla ja luoda pienestä yksiöstä mahdollisimman toimiva jopa kahdelle ihmiselle ja siten pienentää asumisen hiilijalanjälkeä merkittävästi.

Purkuvaiheessa materiaalia päätyi jonkin verran sorttiasemalle, koska asunnossa oli vanhoja rakennusmateriaaleja ja ratkaisuja, joita ei voinut enää hyödyntää. Joitain asioita pystyi säilyttämään ja joitakin antamaan sekä myymään eteenpäin.

– Halusin säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäistä, esimerkiksi lankkulattian, joka löytyi purkuvaiheessa. Se saatiin pienellä vaivalla kuntoon, eikä tarvinnut hankkia uutta lattiamateriaalia, Sillanaukee sanoo. 

Kuva, Otso Sillanaukee: Yksiö ennen ja jälkeen remontin (teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Nollahukka remontti ennen ja jälkeen

Keittiön kanssa Sillanaukeella oli hieman haasteita, koska tiukassa aikataulussa pieneen tilaan sopivaa keittiötä ei löytynyt käytettynä. Ylipäätään pieneen keittiöön oli vaikeaa löytää kaapistoja ja muita ratkaisuja, sillä edelleen monien valmistajien keittiöt on standardimitoitukseltaan tarkoitettu isompiin tiloihin.

– Päädyin hankkimaan tyylillisesti ajattoman keittiön, joka on valmistettu niin, että sen saa helposti osiin ja asennus onnistuu rikkomatta mitään asunnon seinärakenteita. Keittiön voi irrottaa ja myydä tai ottaa mukaan seuraavaan asuntoon tulevaisuudessa, Sillanaukee kertaa.

Hyödynnä netin aarreaitat

Netin kirpputoreilta ja muilta myyntipaikoilta voi tehdä hyviä löytöjä myös remontointiin ja sisustamiseen liittyen. Kaupan on lähes mitä vain maaleista pistorasioihin. Aikaa ilmoitusten selailu hieman vaatii, mutta säästö voi olla sievoinen ja ympäristö kiittää. Muista myös, että remontoidessa esimerkiksi keittiötä käyttökelpoiset vanhat kalusteet ja kodinkoneet löytävät helposti uuden omistajan.

– Kuluttajien väliset myyntialustat ovat todellisia aarreaittoja erilaisten remonttimateriaalien ja työkalujen löytämisessä. Työkaluja on myös vuokrattavana. Asuntoni vanhat kattopaneelit ja koolauspuut menivät uudelleen käyttöön henkilölle, joka kunnostaa vanhaa puutaloa. Asiat kannattaa laittaa kiertoon, vaikka se vaatii vähän vaivannäköä ja aikaa, Sillanaukee kannustaa.

Mistä vastuullinen tekijä

Luonnonmukaisten materiaalien käyttäminen on lisääntynyt ja ekourakointiin erikoistuneita urakoitsijoitakin jo löytyy.

– Sain hyviä neuvoja minuun Instagramissa yhteyttä ottaneelta ekourakoitsijalta. Remonttiin valitsemallani urakoitsijalla oli kokemusta luonnonmukaisista materiaaleista ja hän osasi ehdottaa sopivia ratkaisuja. Maaleissa ja tasoitteissa valitsin luonnonmukaiset vaihtoehdot, joissa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja. Käytin luonnonmaaleja, ja esimerkiksi seinät ja katto käsiteltiin verkottamalla, minkä pitäisi taata se, että maalit ja tasoitteet pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään, Sillanaukee kertoo.

Tekijää valitessa on vastuullista myös tarkastaa, että urakoitsija on huolehtinut yhteiskunnallisista vastuistaan, kuten veroista ja työeläkemaksuista. Nämä tiedot löydät helposti Zeckitistä.

Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla

 

Otso Sillanaukee on vastuullisuusvaikuttaja. Hän kirjoittaa vähähiiliseen kiertotalouselämäntapaan keskittyvää Nollahukka-blogia ja pitää samannimistä Instagram-tiliä. Hän on kirjoittanut Zero Waste –Jäähyväiset jätteelle -kirjan.


Lue lisää aiheesta