« takaisin

Parvekeremontin varjossa

20.9.2019

Onneksi kesä on ohi. Ei minulla mitään kesää vastaan ole, mutta kuuman kesän vietto syksyllä loppuvan parvekeremontin varjossa on ollut tuskaista. Kaksioni ulkoa päin teljetty parvekkeen ovi pysyi kuumallakin säällä visusti kiinni, ja koko talon takaseinän peittävät rakennustelineet pitivät koko kesän auringonvalon iloisesti ulkopuolellaan. Ikävää tämä oli talon asukkaiden lisäksi myös ikkunalaudallani suorastaan surkealla menestyksellä kasvaneille chileilleni.

parvekeremontin varjossa

Miksi parvekkeita pitää remontoida?

Remontista lähtevä ääni oli vanhoja betoniparvekkeita piikatessa toisinaan korviahuumaavaa. Verhot piti tietenkin pitää visusti kotona ollessa kiinni, sillä en ole halunnut kohdata silmästä silmään ikkunan takana vilistäviä remppamiehiä. Onneksi parvekkeet kuitenkin uusittiin, sillä 1950-luvulla rakennetun talon vanhat parvekkeet olivat sanalla sanoen pelottavia.

Taloyhtiössämme parvekeremontin syynä oli parvekkeiden korkean iän aiheuttama rapistuminen sekä – ainakin minun mielestäni – turvattoman matalat ja kulahtaneet metallikaiteet. Talomme kohdalla on kyse raskaasta korjauksesta, jossa parvekkeiden vaurioituneet rakenteet purettiin ja uusittiin täysin. Toinen vaihtoehto olisi ollut kevyt korjaus, jossa vioittuneet parvekerakenteet olisi puhdistettu, maalattu ja pinnoitettu uudelleen. Raskaasta korjauksesta huolimatta uusista parvekkeista tuli likimain samanlaiset kuin alkuperäiset, sillä kerrostalon julkisivua ei saanut rakennusvalvonnan mukaan muokata. Parvekelasitukset ja ylimpien asuntojen markiisit jäivät siis vain haaveisiin.

15-vuotias parveke on jo iäkäs

Parvekkeet korjataan yleensä 15–20 vuoden välein. Lyhyemmällä aikavälillä, 5–10 vuoden välein parvekkeilla pitää puolestaan tehdä huoltotoimenpiteitä, kuten esimerkiksi huoltomaalauksia tai parvekkeiden pintamateriaalien uusimista. Liian pitkäksi aikaa parvekkeita ei kannata jättää omaan huomaansa, vaan niiden kuntoa kannatta alkaa tarkastella viimeistään 20 vuoden iässä ja päättää, kuinka parvekkeet tullaan kunnostamaan.

Parvekkeita voidaan kunnostaa kahdella tapaa:

Parvekkeiden käyttöikää voidaan pidentää korjaamalla niitä kevyesti vain välttämätön määrä. Tällöin parvekkeiden rakenteisiin ei puututa tai itse parvekkeeseen tehdä muutoksia. Parvekkeiden kunnostusta ei voida kuitenkaan välttää maalin avulla loputtomiin, joten jossain vaiheessa edessä on joka tapauksessa raskaampi korjaus tai kokonaan uudet parvekkeet.

Parvekkeet voidaan käyttää loppuun ja korvata aikanaan kokonaan uusilla parvekkeilla. Raskaimmille korjaustoimenpiteille on tarvetta, kun parvekkeen rakenteissa alkaa olla paljon teräs- ja betonivaurioita. Tällöin kaikki vaurioituneet parvekerakenteet puretaan ja rakennetaan uusiksi.

Parvekeremontin suunnittelun vaiheet:

  1. Parvekeremontissa lähdetään liikkeelle kuntotutkimuksella, jonka avulla selvitetään tarvittavien korjausten laajuus. Poranäytteillä varmistetaan parvekkeen rakenne ja siinä mahdollisesti olevien vaurioiden laajuus.
  2. Rakennusvalvonnan vaatimukset selvitetään tekemällä hankesuunnittelu, jossa käydään läpi mahdolliset kunnostusvaihtoehdot ja tehdään yhtiökokouksen hyväksyttäväksi suositus.
  3. Kun remontin toteutustapa on valittu, on toteutussuunnittelun Siihen sisältyvät arkkitehtisuunnitelmat ja rakennesuunnitelmat. Jos parvekkeille lisätään esimerkiksi pistorasioita, on myös sähkösuunnitelman sähkösuunnittelijan toimesta pakollinen.
  4. Parvekeremonttia varten pitää usein hankkia rakennuslupa sekä lupa-asioista huolehtiva
    pääsuunnittelija, joka on yleensä arkkitehti.
  5. Usein parvekeremontin yhteydessä niihin asennetaan myös parvekelasitukset. Lasitukset pidentävät parvekkeen käyttöikää ja parantavat sen käytettävyyttä ympäri vuoden.

Jos taloyhtiössänne näyttää siltä, että parvekkeet rapistuvat ja ovat käytössä suorastaan vaaralliset, kannattaa korjaushommiin ryhtyä ennemmin kuin myöhemmin. Remontti kannattaa tehdä hyvin suunnitellusti jo ennen parvekkeiden viimeistä käyttöpäivää. Luotettavia Kumppaneita kaikenlaisiin remontteihin löydät yrityshaustamme!

Etsi yritys ilmaisesta Zeckit-palvelusta

 

Lähteet: Talokeskus

 

 

Lue lisää aiheesta