« takaisin

Muistilista omakotitalon syyshuoltoon

24.9.2020

Muistilista omakotitalon syyshuoltoon

Omakotitalon syyshuolto on ajankohtainen ennen pakkasten saapumista. Jotta talosi pysyy hyvässä kunnossa ja sen arvo säilyy, kannattaa syyshuoltotyöt tehdä tunnollisesti joka vuosi. Lisäksi talon kuntoa ja toimintoja, esimerkiksi veden ja energian kulutusta, on hyvä seurata ympäri vuoden, jotta mahdolliset vuodot havaitaan nopeasti.

Tarvittavista syyshuoltotöistä voi tehdä itselleen vaikkapa muistilistan. Näin tehtyjä töitä voi  ruksailla listasta sitä mukaa, kun ne on saatu hoidettua, eikä mitään tärkeää unohdu ja jää tekemättä. Jotta kaikkea ei tarvitsisi selvittää itse, koostimme sinulle näppärän muistilistan omakotitalon syyshuoltoon.

1. Tarkista sadevesijärjestelmien kunto ja puhdista tarvittaessa

Käy läpi sadevesikourut, poista roskat ja lehdet, ja muista tarkistaa, ettei niissä ole esimerkiksi halkeamia. Kurkkaa myös salaojakaivoihin ja tyhjennä mahdolliset roskat tai sinne eksyneet ylimääräiset esineet, esimerkiksi lasten lelut.

2. Tarkista ja säädä lämmityslaitteet talvea varten

Jotta torppasi pysyy sopivan lämpimänä koko talven, kannattaa sen lämmityksen säätämiseen kiinnittää huomiota syksyllä ajoissa ennen pakkasia. Jos oma tietämys säätämiseen ei ole riittävää tai haluat automatisoida lämmönsäädön, on aika kutsua ammattilainen apuun.

3. Puhdista ilmanvaihtosuodattimet ja raitisilmaventtiilit ja uusi ne tarvittaessa

Suodattimet olisi hyvä vaihtaa 2–3 kertaa vuodessa. Otollisimmat ajat suodattimien vaihdolle ovat siitepölykauden jälkeen ja keväällä ennen siitepölykauden alkamista. Puhdas ja toimiva ilmanvaihto on terveen sisäilman edellytys.

4. Kurkkaa talon katolle ja yläpohjaan

Katon kunto on hyvä tarkistaa aika ajoin ja tarvittaessa korjata esimerkiksi tiivistyksiä tai kiinnikkeitä. Jos katon kunto mietityttää, voit aina pyytää ammattilaisen arvioimaan ja tarvittaessa korjaamaan katon. Monissa omakotitaloissa on yläpohja, jonne pääsee tarkistamaan eristeet ja tuulenohjauslevyt. Tarkista, että levyt ovat kunnolla kiinni ja eristeet paikoillaan.

5. Onhan tulisijojen piiput nuohottu?

Omakotitalojen tulisijojen hormit tulee nuohota vuosittain. Tilaa nuohooja, jos viime kerrasta alkaa olemaan vuosi, sillä nuohoamaton tai huonokuntoinen piippu on paloturvallisuusriski. Tarkista samalla palohälyttimien kunto ja vaihda patterit niihin tarvittaessa.

6. Tiivistä tarvittaessa ovia ja ikkunoita

Kun tiivisteet ovat kunnossa, talven pakkaset eivät pääse puhaltamaan sisälle ja aiheuttamaan vaurioita ikkunoiden tai ovien rakenteisiin. Myös energiaa säästyy, kun lämpö ei karkaa harakoille.

7. Älä epäröi käyttää ammattilaista, jos tarvitset apua omakotitalon syyshuoltoon

Aina omat taidot eivät riitä kaikkeen. Silloin on fiksua luottaa ammattilaisen apuun, jotta hommat tulevat tehtyä kunnolla ja talosi pysyy kunnossa.

Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla


Lue lisää aiheesta