« takaisin

Kuivaketju10-toimintamalli auttaa kosteusvaurioiden torjunnassa

Kosteusvauriot ovat rakentajien yhteinen vihollinen, jota vastaan taistellaan monin menetelmin rakentamisen eri vaiheissa. Rakentamisen huolellinen suunnittelu ja riskien kartoittaminen ovat kosteusvauroiden ehkäisyssä avainasemassa. Kun olet tehnyt tonttikaupat ja talon rakentaminen on suunnitteluvaiheessa, onkin aika selvittää, miten kosteusvaurioiden syntyminen voidaan ehkäistä.

Kuivaketju10-toimintamalli auttaa kosteusvaurioiden torjunnassa

Rakennusvalvonta edellyttää rakennushankkeeseen ryhtyvältä, eli esimerkiksi omakotitalon rakennuttajalta, jo rakennuslupahakemuksen yhteydessä selvitystä rakennushankkeen kosteudenhallinnasta. Selvityksessä tulee määritellä toiminta­tavat, joilla varmistetaan kosteudenhallinnan onnistumi­nen koko rakentamisen ketjussa ja sen myötä terveellinen rakennus. Selvityksen pitää kattaa rakentaminen vaihe vaiheelta suun­nittelusta jopa ylläpito­vaiheeseen saakka. Tämä ei ole ihan helppo homma, ja siksi RALA ry:n Kuivaketju10-toimintamalli onkin oiva apu kaikenlaisissa rakennusprojekteissa.

Mikä ihmeen Kuivaketju10?

Rakentamisen laatu RALA ry ylläpitää Kuivaketju10-toimintamallia, joka on kaikkien käytettävissä ilmaiseksi. Kuivaketju10-periaatteita voi hyödyntää rakentamisessa isoista kerrostalourakoista ja omakotitalorakentamisesta aina korjausrakentamiseen saakka.

IT-arkkitehti Heikki Ellonen RALA ry:stä avaa Kuivaketju10:n perusideaa.

– Kuivaketju10 on toimintamalli, jonka tarkoituksena on vähentää kosteusvaurioiden riskiä. Noudattamalla toimintamallia riittävän hyvin pienennetään rakennuksessa esiintyviä mahdollisia kosteusvaurioita, Ellonen kertoo.

Kuivaketju10 käytännössä

Kuivaketju10 on sähköinen järjestelmä, johon kirjataan ja kuvataan eri vaiheita rakennusprosessin edetessä. Kuivaketju10 pureutuu kosteusvaurioiden torjunnassa hyvin yksityiskohtaiselle tasolle. Kaikki kosteusvaurioille alttiit rakennusvaiheet todennetaan ja kuitataan urakoitsijan toimesta. Suunnittelijalle ja urakoitsijoille on omat tarkistuslistansa, joita noudattamalla saadaan jokainen vaihe dokumentoitua kattavasti.

Kuivaketju10 on otettu hyvin vastaan, koska lain mukaan kaikissa rakennusprojekteissa kosteudenhallintaselvitys on pakollinen ja toimintamallin käyttäminen helpottaa paljon myös omakotitalon rakennuttamista.

– Kun otat Kuivaketju10:n käyttöösi ja kerrot siitä rakennuslupahakemuksessa, olet täyttänyt lain vaatimukset sillä hetkellä. Talon rakennuttajana työsi helpottuu suunnattomasti, kun saat valmiin toimintamallin, Ellonen sanoo.

Kuivaketju10-toimintamalli auttaa kosteusvaurioiden torjunnassaKuva: Kuivaketju10 on sähköinen järjestelmä, johon kirjataan ja kuvataan eri vaiheita rakennusprosessin edetessä.

Näin aloitat Kuivaketju10:n käytön:

  1. Tutustu Kuivaketju10-toimintamalliin ja ota se käyttöösi. Kaikki lähtee liikkeelle Kuivaketju10:n riskilistasta, johon on määritelty olennaisimmat rakennusprojektissa vastaan tulevat riskit. Omakotitalorakentajan kannattaa käydä kaikki mahdolliset riskit läpi ja miettiä, mitkä ovat hänen taloprojektissaan oleellisia ja keskittyä niihin.
  2. Muista vaatia, että urakoitsija sitoutuu mallin käyttöön. Kuivaketju10 pitää laittaa kriteereihin jo kilpailutusvaiheessa ja kirjata kaikkiin sopimuksiin.

Lue myös vinkit, kuinka valitset hyvän yrityksen remontti- tai rakennushommiin

 

Rakentamisen Laatu RALA ry on kiinteistö- ja rakennusalan järjestöjen perustama toimija, jonka tavoitteena on parantaa rakentamisen laadun ja terveen kilpailun edellytyksiä. RALA kerää ja ylläpitää tiedon alan yrityksistä, arvioi niitä ja antaa pätevyyksiä ja luokituksia. RALA on yksi Zeckit-palvelun kehittäneen Vastuu Groupin omistajista. 

 

 

 

Lue lisää aiheesta