« takaisin

Huh, ostin remonttikuntoisen asunnon – mitäs nyt?

19.9.2018

Ostin kesän alussa ensimmäisen oman asuntoni. Siistin ja tilavan, mutta täysin rämäkuntoisen unelman, jonka saisi uudistaa lattiasta kattoon – kylpyhuoneen täysremonttia ja pienen pientä keittiötä myöten. Asuntoa etsiessäni olin sanonut ehdottoman ”ein” jokaiselle maalisutia suurempaa remontointia kaipaavalle asunnolle. Ostamani asunnon hyvä sijainti ja minulle sopiva pohjaratkaisu saivat minut kuitenkin muuttamaan mieleni. Ilman pienintäkään remonttitietotaitoa oli päätös täysin remontoitavan asunnon ostamisesta kyllä uhkarohkea, mutta kerrankos sitä ensiasunnon ostaa!

Huh, ostin remonttikuntoisen asunnon – mitäs nyt?

Remontin ensimmäinen askel puhelu isännöitsijälle

Kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen alkoi varsinainen puhelu-urakka. Koska remontointia ei kannata tehdä ilman vakuutusta, eikä sitä voi tehdä ilman sähköä, oli ensimmäisten puheluiden kohteena sähkö- ja vakuutusyhtiöt. Kiitos Postin näppärän osoitteenmuutospalvelun tarjoamien lisäpalveluiden, tämä nakki oli äkkiä hoidettu. Kämppä oli käden käänteessä vakuutettu ja sähköistetty. Tämän jälkeen soitin isännöitsijälle kysymysnivaskan kanssa. Oliko asunnossa mahdollisesti asbestia? Saisiko keittiön ja olohuoneen välisen seinänpätkän purkaa? Oliko asunnossa oleva, menneitä vuosikymmeniä huokuva amme kenties muurattu rakenteisiin kiinni? Vastaukset olivat synkkiä: ei tiennyt, ei tiennyt eikä tiennyt. Ei auttanut muuta kuin ottaa selvää.

Remontti-ilmoituksen huumaa

Isännöitsijälle soittamani puhelun jälkeen oli remontti-ilmoituksen aika. Taloyhtiön käyttämän isännöintitoimiston nettisivuilta löytyi kätevä sähköinen kaavake ilmoituksen täyttämiseen, mutta sen käsittelyssä olevien ”loppupään haasteiden” vuoksi sain ilmoituksen täytettäväksi perinteiseen tyyliin Word-tiedostoa ja sähköpostia käyttäen. Ilmoitus ei ollut sinänsä kummoinen, mutta nimiä siinä kysyttiin liuta. Ilmoitusta täyttäessä tiedossa piti olla asbestikartoittaja, rakennusurakoitsija, sähköurakoitsija, putkiurakoitsija sekä rakennussuunnittelija. Unohtamatta tietenkään ”muita rakentamiseen ja suunnitteluun osallistuvia tahoja”. Pitikö tähän kirjata kaikki henkilöt, joiden kanssa oli asunnon tulevaa ulkomuotoa kanssani pohtinut ja suunnitellut? Toivottavasti ei.

Remontti-ilmoitus pähkinänkuoressa

Kyseinen remontti-ilmoitus oli kuitenkin varsin käytännönläheinen, sillä yksi sivu siitä oli pyhitetty Remontti-ilmoitus pähkinänkuoressa -osiolle. Sen mukaan ennen ilmoituksen tekemistä oli tarkoitus kirjata, mitä on tarkoitus tehdä, selvittää asbestikartoituksen tarve (kartoitus pitää lain mukaan tehdä tietynikäisissä rakennuksissa) ja hankkia tarvittavat yhteistyökumppanit. Remontti-ilmoituksen käsittelyyn tuli myös varata riittävästi aikaa ja valvonnasta sopia teknisen isännöitsijän kanssa. Remontin tilaajan tulee myös huolehtia valvoja tarkastamaan tarvittavat työvaiheet ja myös vastata, ettei remontista aiheudu haittaa talon muille asukkaille ja että tarvittavat lopputarkastukset tehdään. Selvä, mutta selvitäänpä nyt ensin itse remontista!

Asunnon remppaajan muistilista:

  • Suunnittele huolella ja ota selvää. Esimerkiksi seiniä kaataessa tai keittiön paikkaa siirtäessä pitää ottaa yhteyttä tekniseen isännöitsijään, joka tarkastaa, onko mittavat suunnitelmat mahdolliset toteuttaa. Seinää ei saa siis kaataa oman mutu-tuntuman mukaan.
  • Tee isännöitsijälle ilmoitus remontista. Maalaus- ja tapetointitöitä suurempia korjaus- ja muutostöitä tehdessä isännöitsijälle pitää tehdä remontti-ilmoitus. Se on tehtävä aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.
  • Pyydä tekninen isännöitsijä käymään asunnossa. Vaikka et tekisi rakenteellisia muutoksia, kannattaa tekninen isännöitsijä kuitenkin pyytää paikalle. Hänellä on hallussaan tietoa, jota et kuitenkaan tulisi itse ajatelleeksi.
  • Vakuuta asuntosi vahingon varalle. Mikäli et ole vielä vakuuttanut asuntoa, tee se nyt! remontin aikana sattuu ja tapahtuu, ja mahdolliset onnettomuudet ovat paljon mukavampi hoitaa, jos turvana on kattava ja voimassa oleva vakuutus.
  • Ota selvää, onko asunnossa asbestia. Jos ennen vuotta 1994 rakennettuun asuntoon kaavailtu remontti sisältää vähänkin purkamista, on ennen remonttia tiloissa aina tehtävä asbestikartoitus, jossa selvitetään purettavien materiaalien mahdollinen asbestipitoisuus.
  • Hanki osaamista ulkopuolelta. Mikäli et ole syntynyt vasara kädessä, ei remontissa kannata luottaa omaan osaamiseen ihan jokaisessa kohdassa. Sähkö- ja putkityöt tulee teettää ulkopuolisella ammattilaisella. Ammatti-ihminen maksaa, mutta aina ei kannata säästää.
  • Huolehdi naapureista. Muista ilmoittaa ajoissa naapureillesi, että aiot remontoida asuntoa. Muista myös pitää sallituista remonttiajoista kiinni, sillä välillä koko talo tarvitsee rauhaa.

Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla

 
 

 


Lue lisää aiheesta