« takaisin

MyDatasta ratkaisu kansainvälisten osaajien liikkuvuuteen?

Peten blogiteksti 1_kuva

Vierailin viime marraskuussa Business Finlandin järjestämässä Talent Boost Summit -tapahtumassa Turussa. Tapahtuma keskittyi osaajien pitämiseen Suomessa ja mielenkiintoiset puheenvuorot ja paneelit inspiroivat. Sainkin kotimatkalla ajatuksen. Löytyisikö MyDatasta ratkaisu kansainvälisten osaajien liikkuvuuteen?

Yksi osaajaprofiili – monta työllisyyspalvelua

Olemme kehittäneet Digitaalinen työllistyminen -hankkeessa MyData-kyvykkyyksiä omien datojen siirtämiseen sekä Luotettava Työntekijä -palvelun, jonka avulla työnhakija voi luoda itselleen rakennusalan osaajaprofiilin. Kirjautuessaan palveluun työnhakija voi hyödyntää omaa dataansa osaajaprofiilin luonnissa, esimerkiksi tuomalla palveluun omat varmennetut ajoluvat Traficomista tai pätevyydet Vastuu Groupin Taitorekisteristä.

Kun työnhakija on luonut itselleen rakennusalan osaajaprofiilin Luotettava Työntekijä -palveluun, voi hän siirtää oman osaajaprofiiliin sieltä suoraan erilaisiin työllisyyspalveluihin, esimerkiksi rakennusalaan erikoistuneen henkilöstöpalvelualan yrityksen rekrytointijärjestelmään. Kun kyseiselle henkilöstöpalvelualan yritykselle tulee toimeksianto, johon työnhakijan osaajaprofiili sopii, tapahtuu kohtaanto ja työnhakija löytää töitä.

Voisiko sama toimia myös kansainvälisesti?

Ajatus: Mitä jos tarjoisimme ulkomaalaisille osaajille palvelun, johon he loisivat yhden osaajaprofiilin, jolla voisivat asioida useissa suomalaisissa työllisyyspalveluissa? Päätin testata ajatustani. Kuuden pikaisen puhelun jälkeen syntyi ajatus pilotista, johon toivoisin kommenttejanne.

Näin pilotti etenisi:

  1. 1. Kumppanimme Puolassa etsii potentiaalisia metallialan työntekijöitä ja ohjaa heidät Työ- ja elinkeinoministeriön Talent Boost -toimenpideohjelman.
  2. 2. Kirjautuessaan palveluun metallialan työntekijät tunnistetaan vahvasti esimerkiksi SisuID-palvelun avulla.
  3. 3. Tämän jälkeen työntekijät luovat Talent Boost -ohjelmaan osaajaprofiilin, jonka he voivat jakaa edelleen työllisyyspalveluun. Pilottiin on ilmoittautunut rakennus- ja metallialan osaajiin erikoistunut henkilöstöpalvelualan yritys, jolla on kyvykkyys ottaa vastaan osaajaprofiileita.
  4. 4. Henkilöstöpalvelualan yrityksen rekrytointijärjestelmä ottaa vastaan osaajaprofiilin. Samalla yritys ottaa vastaan toimeksiantoja alueen teknologiateollisuuden työnantajilta.
  5. 5. Lopulta teknologiateollisuuden työnantajat löytävät kansainvälisen osaajia.
  6. 6. Talent Boost -ohjelma rokkaa!

Mitä pilotilla tavoitellaan?

  1. 1. Testaus. Pilotissa voidaa testata "yhdenluukun palvelukonseptia" keräämällä palautteita ja kokemuksia palvelun käyttäjiltä ja sidosryhmiltä.
  2. 2. Käyttäjäkokemus. Pilotti on loistava tilaisuus kerätä kokemuksia sekä jakaa oppeja.
  3. 3. Viranomaisten tunnistaminen. Tunnistaa eri viranomaiset, jotka kytkeytyvät prosessiin.
  4. 4. Yhteistyö. Selvittää muiden työllisyyspalveluiden kiinnostus yhteistyöhön sekä selvittää palveluntarjoajien valmiudet vastaanottaa osaajaprofiileita.
  5. 5. Datalähteiden selvitys. Selvittää minkälaisia datalähteitä Puolasta löytyy ja olisiko näitä datalähteitä mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa.
  6. 6. Skaalaus. Onnistuessaan palvelua voisi skaalata muihin palveluihin ja toimialoihin.

Uskomme että yhdessä tekemällä voimme tunnistaa haasteita, mutta ennen kaikkea löytää ratkaisuja. Kehittyessään ja toimiessaan pilottia voisi laajentaa myös muille toimialoille.

Miltä kuulostaa? Herättääkö pilottiajatukseni sinussa ajatuksia tai kommentteja? Muut blogitekstini MyDatasta löydät täältä.

Blogikirjoitus on julkaistu alun perin LinkedInissä.


Lue lisää aiheesta